O companie din Elveția a dezvoltat un aparat care generează piele umană. Pacienții cu arsuri pe o suprafață mare din corp aveau nevoie de o astfel de tehnică revoluționară. Aparatul poate multiplica de până la 100 de ori mostra originală. Metoda tradiţională constă în prelevarea unei bucăţi de piele sănătoasă care îşi poate extinde de până la 9 ori suprafaţa. Această metodă rămâne, însă, utilă pentru pacienţii cu arsuri ușoare, relatează Realitatea PLUS.
Mecanismul inovator produce o piele care nu este nici artificială, nici naturală. Este un hibrid care are un milimetru grosime, la fel ca derma sau epiderma naturală şi o culoare roz fluorescent, iar odată aplicată pe porțiunea arsă capătă o culoare naturală.
„Muncesc de mai bine de șapte ani în Spitalul pentru Copii din Zurich și motivația mea a venit din ceea ce am văzut de-a lungul timpului. Am văzut pacienți în nevoie, am văzut copii cu cicatrici urâte și cu zone de piele rămase nefuncționale. Mi-am dorit ceva inovator pentru toate aceste cazuri grele, mi-am dorit soluții pentru acești pacienți, ceva care să facă diferența”, a afirmat Daniela Marino, coordonator proiect.
Aparatul este rezultatul a peste 15 ani de cercetare. În acest moment se află în testare. Mai mult de-atât, câțiva pacienți au beneficiat, deja, de grefe de piele obținute prin noul sistem.
„Sperăm să încheiem cu succes testele clinice. Sperăm și să avem o linie de producție și vânzare pentru acest aparat, ca mai apoi să utilăm spitalele pentru pacienții aflați în nevoie”, spune și Fabienne Hartmann-Fritsch, project manager.
Potrivit companiei producătoare, generatorul de piele va ajunge pe piaţă în 2023 și va permite ca tratamentul inovator să fie la îndemâna mai multor țări.