Medicul Valeriu Gheorghiță a avertizat că există riscul ca varianta Delta să provoace o creștere importantă a infectărilor odată cu intrarea în toamnă, apoi în sezonul rece, dar și odată cu înmulțirea interacțiunilor persoanelor prin măsurile de relaxare. Coordonatorul Comitetului național de vaccinare (CNCAV) a explicat, joi, că tulpina Delta este mult mai agresivă decât tulpinile anterioare și are un grad ridicat de contagiozitate, un caz de infecție riscând să genereze alte 6-7 cazuri secundare.
Întrebat dacă evoluția epidemiei de COVID-19 se va schimba in următoarele două luni, în toamnă, din cauza variantei Delta, cum s-a întâmplat în Marea Britanie, Valeriu Gheorghiță a declarat, joi, în conferință de presă, că „în momentul de față situația epidemiologică este foarte bună. (…) Factorul R 0, adică rata bazală de reproducere a cazurilor este de 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7”.
În același timp, coordonatorul CNCAV a avertizat că „în momentul în care este 1 inseamnă ca de la o saptîmână la alta numărul mediu de cazuri e la fel. Când acest număr crește peste 1, vom avea creșterea numărului de cazuri”.
În plus, Gheorghiță a tras un semnal de alarmă pentru următoarele două luni în legătură cu schimbarea situației epidemiologice în țara noastră.
„Mă îngrijoreaza faptul că avem o creștere de la 0,7 la aproape 1 pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, intră în vigoare măsurile de relaxare. Evident, pe acest fond, în condițiile în care avem în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu varianta Delta, în condițiile în care există interacțiune fizică, sunt localități cu acoperire vaccinală foarte mare, riscul de a înregistra o creștere a numărului de cazuri e important. De aceea se evaluează periodic (situația – n.red.), ne uităm la numărul persoanelor celor internați, din Terapie Intensivă și la numărul deceselor. (…) Sezonul rece indeplinește epidemiologic toți factorii de risc care să genereze o creștere a numărului de cazuri”, a explicat șeful CNCAV.
„Sunt câteva elemente care țin de contagiozitate și gradul de răspândire. Se leagă foarte ușor de receptori, se reproduce mult mai rapid. Un caz pozitiv cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală. Spre exemplu, o persoană infectată cu varianta Alfa (varianta britanică) puteau să genereze până la 3-4 cazuri secundare. Uitându-ne la datele științifice vom putea observa faptul că trecerea prin boală nu ne ferește de o reinfectare cu varianta Delta. În schimb, protecția oferită de vaccinare este mult mai mare. În ultima săptămână s-a constatat o dublare a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta, la nivel european”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Tulpina indiană de coronavirus „este înregistrată şi regăsită în 23 de ţări europene, ca atare este important să avem în supraveghere şi să creştem capacitatea de secvenţiere. În momentul de faţă la nivel european sunt 13 ţări care îndeplinesc criteriul de secvenţiere de cel puţin 10% din cazurile de tulpini să fie secvenţiate sau în valoarea absolută 500 de tulpini săptămânal, România face la acest moment acest lucru”, a mai spus Gheorghiță.
Pe de altă parte, medicul este optimist în fața următorului val, al patrulea, posibil produs de tulpina indiană în România.
„Față de anul trecut avem soluții la indemână prin care să putem preveni infectările, avem acces la vaccinuri care sunt sigure și eficiente. Eficient, adică nu riști să ajungi în spital să te internezi în Terapie și să mori”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.