Aparatul dentar mobil este recomandat în special pentru copii, când aceștia prezintă defecte de aliniere a dinților, mai ales pentru limitarea creșterii maxilarului sau a mandibulei, dar și pentru a ajuta la modelarea elementelor dentare, osoase și musculare.
Datorită ușurinței cu care aparatul poate fi activat chiar de către parinte, conform sfaturilor specialistului, datorită flexibilității ce oferă un confort sporit copilului în timpul purtării, dar și datorită posibilității de îndepărtare pentru o igienizare eficientă, aparatul dentar mobil creează un echilibru între activitățile din viața de zi cu zi ale unui copil și creșterea și dezvoltarea armonioasă a arcadelor dentare, reducând riscul necesității tratamentelor stomatologice viitoare.
Aparatele mobile trebuie să fie purtate în fiecare zi, în unele cazuri chiar și 20 de ore pe zi. În cazul în care pacientul nu este disciplinat și nu îl poartă conform recomandărilor medicului, tratamentul nu va avea niciun efect.
Cel mai bun moment pentru ortodont de a evalua starea cavității orale a unui copil este în jurul vârstei de 7 ani, în primul rând pentru că primii molari definitivi și incisivii au apărut deja, iar în al doilea rând pentru că pacientul este capabil să comunice și să colaboreze atât cu medicul, cât și cu părinții.
Copilăria este perioada optimă de timp pentru a începe tratamentul. Începand de acum tratamentul, reușita va avea loc într-un timp mult mai scurt și cu mai puține cheltuieli.
Durata terapiei depinde în mare măsură de problema fiecărui pacient și de soluția aleasă. La fel ca pentru cele fixe, durata standard a terapiei cu aparate mobile este de 18 luni, cu variații de trei până la șase luni. Verificările periodice sunt obligatorii și se efectuează de obicei la fiecare șase până la 10 săptămâni.
Aparatul dentar mobil are baza realizată dintr-un material plastic colorat, pentru a încânta și a motiva copiii să îl poarte.
Avantajele aparatului dentar mobil:
– atunci când tratamentul este început la o vârstă fragedă, medicul ortodont poate ghida creșterea maxilarului, ordinea creșterii dinților și alinierea dinților permanenți;
– tratamentul precoce poate reglementa lățimea arcadelor superioare și inferioare și crearea spațiului pentru erupția dinților permanenți;
– aparatul dentar mobil reduce probabilitatea deteriorării dinților permanenți din cauza înghesuirii;
– corectează obiceiul de a suge degetul;
– elimină problemele ce cauzează anomalii la înghițire sau vorbire;
– reduce necesitatea de a purta un aparat dentar fix în timpul adolescenței sau mai târziu;
– timpul în care se poartă aparatul dentar mobil este foarte scurt;
– creează simetrie facială prin influențarea creșterii maxilarului.
Dezavantajele aparatului dentar mobil:
– nu poate fi aplicat în cazul anomaliilor severe;
– gutierele pot fi pierdute;
– implică responsabilitate, întrucât pacientul poate uita să le poarte.
În majoritatea cazurilor, purtarea unui aparat dentar nu este o opțiune, ci o necesitate care servește creșterii sănătoase a copilului. Purtarea unui aparat ortodontic fix mai târziu va rezolva doar o parte din problemele funcționale și estetice ale zâmbetului copilului.