Folosim zilnic acest grup muscular, pentru a ne ridica în picioare și pentru a ne mișca. Dacă îl neglijăm, acesta ne poate strica zilele producând dureri la nivelul spatelui, la șolduri și la genunchi. În acest articol vei descoperi câteva sfaturi de îngrijire a mușchiului psoas iliac pe care ar trebui să le urmezi în aceste perioade de telemuncă și stres.
Corpul uman găzduiește mai mult de o sută de mușchi. Printre aceștia, există una de care ar trebui să ne îngrijorăm în mod special și frecvent: psoas iliacul. Numele său poate fi necunoscut pentru tine și totuși, acest grup muscular care leagă coloana vertebrală de picioare, joacă un rol major în bunăstarea noastră fizică și mentală.
Ce rol are mușchiul psoas iliac?
Mușchiul psoas iliac sau iliopsoas este un flexor important al coapsei și al soldului. Este implicat și în rotația externă a acestuia, datorita zonelor de inserție. Este format din doi mușchi: iliac (cu originea în fosa iliacă) și psoas mare (la unele persoane se poate găsi și mușchiul psoas mic) cu originea pe vertebrele lombare și ultima vertebră toracală, ambii mușchi se inseră prin tendon comun pe micul trohanter.
Este important în mers, se opune căderii posterioare a trunchiului și asistă la ridicarea trunchiului din întins în șezut. Pe lângă toate este unul din mușchii importanți în stabilizarea coloanei vertebrale și a bazinului.
Indispensabil mișcării
În medicina ayurvedică, unii îl numesc „mușchiul sufletului”. Dacă practicianul Sylvie Verbois subliniază că termenul este discutabil, ea precizează totuși că „psoa iliacul este conectat la șolduri. Acesta din urmă fiind considerat un loc de trecere a experiențelor vieții (bucurii, erori, abandon), se spune că o durere resimțită la acest nivel este un semn al neacceptării prezentului”, crede specialista.
”Când este foarte puțin folosit, psoas iliacul se contractă.” SAMUEL URTADO, OSTEOPAT
Nu există date științifice care să confirme această idee. Pe de altă parte, locația și funcția sa îl fac efectiv un mușchi esențial pentru mișcarea zilnică, mersul pe jos, alergare. Psoas și iliacul se reunesc pentru a forma un trunchi comun și intră în femur.
Psoas iliacul provoacă dureri cronice, deci are un impact psihic, spun medicii. Cauza durerii? Un stil de viață sedentar. „Când este foarte puțin folosit, psoas se contractă”, spune Samuel Urtado, osteopat și profesor de yoga, potrivit Le Figaro. Acest lucru duce la durere la nivelul spatelui inferior, cum ar fi lombago sau hernie de disc. Majoritatea persoanelor cu dureri de spate inferioare au un psoas prea strâns. Neglijându-l, ne putem expune și la durere în șold și genunchi.
Cum ai grijă de el?
Este esențial să te miști cât mai mult și să întinzi acest grup de mușchi pentru a preveni astfel de dureri. Poți încerca un exercițiu simplu. Fă un mare pas înainte cu piciorul stâng și îndoaie-l astfel încât genunchiul să formeze un unghi de 90° și pune genunchiul drept pe sol. Stai așa câteva secunde, până simți întinderea. Apoi efectuează aceeași mișcare pe cealaltă parte.
Pentru a-l întări, „toate activitățile sportive care necesită îndoirea piciorului par potrivite, în special înotul și dansul”, spune osteopatul Samuel Urtado. Pentru a-l face mai flexibil, e recomandat să practici yoga. specialiștii recomandă de asemenea ulei de arnica și ulei esențial de lavandă pentru masaje. În cele din urmă, dacă durerea persistă, mergeți la un fizioterapeut sau un osteopat.