Astmul alergic este inflamația bronhiilor cauzată de inhalarea alergenilor. Această inflamație va provoca o îngustare a diametrului bronhiilor, care sunt ca niște tuburi mici, care vor provoca un șuierat când trece aerul. Apare de obicei în copilărie sau în adolescență și există adesea o predispoziție genetică. Cum îl recunoaștem?
Astmul alergic este cea mai frecventă formă de astm și este declanșat de anumite substanțe alergene, ca, de exemplu, polenul sau praful. Simptomele sunt aceleași ca la astmul non-alergic și pot fi ușoare, ca tusea sau emiterea unor sunete ca un fluierat la expirat, sau severe, ducând la dificultăți de respirație care pun viața în pericol. Persoanele care fac astm alergic au, de obicei, și alte alergii, cum ar fi cele alimentare sau la medicamente. De asemenea, un rol important îl au fumatul, supraponderalitatea și anxietatea.
Astmul alergic se caracterizează prin atacuri de astm cu respirație șuierătoare, dispnee, modificări ale frecvenței respiratorii. Persoana cu astm are, cum am spus mai sus, o tuse uscată. Astmaticii cunosc tusea lor foarte bine, și ei fac o mare diferență între o tuse care ar putea fi cauzate de boli pulmonare infecțioase sau Covid de exemplu. Astmul alergic poate fi, de asemenea, asociat cu alte simptome alergice, cum ar fi rinita, eczema sau urticaria, conjunctivita.
Diagnosticul de astm alergic este pus de un pneumolog alergolog sau de un alergolog care va efectua teste cutanate, numit prick-test, care va identifica alergenul în cauză. Tratamentul astmului alergic este dublu și combină tratamentul medicamentos al simptomelor și măsurile zilnice pentru a elimina cauza alergiei sau, în orice caz, pentru a reduce expunerea, cu o posibilă desensibilizare.
De obicei se prescrie un medicament bronhodilatator pe bază de salbutamol care va ajuta la deschiderea bronhiilor și la reducerea inflamației. Este asociat cu administrarea de corticosteroizi inhalatori și, uneori, antihistaminice, potrivit medicilor citați de Femme Actuelle.
Deocamdată, studiile nu au demonstrat eficacitatea tratamentelor naturale. Deși unele remedii naturale (inclusiv oligoelemente precum zincul, manganul, magneziul sau aromoterapia) pot ameliora simptomele alergice precum rinita sau conjunctivita, astmul este o boală care necesită tratament medical.