Raed Arafat a anunțat că Spitalul „Foişor” rămâne în continuare unitate de suport COVID până când  vor fi externaţi toţi pacienţii de la Terapie intensivă trataţi după infectarea cu coronavirus.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că Spitalul „Foişor” va rămâne în continuare unitate de suport COVID până în momentul în care vor fi externaţi toţi pacienţii de la terapie intensivă trataţi acolo contra SARS-CoV-2.

Întrebat de jurnalişti dacă a primit vreo solicitare de la Ministerul Sănătăţii pentru a revoca ordinul prin care Spitalul „Foişor” a fost transformat în unitate de suport COVID, Raed Arafat a declarat că aşteptăm să se termine situaţia care este în spitalul respectiv, adică să se externeze bolnavii, să se rezolve bolnavii respectivi şi după care, în urma analizei, poate să se întoarcă la activitatea lui originală”.

„Nu ştiu dacă trebuie revocat ordinul. Este un ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte unităţile sanitare COVID. La acest moment, ordinul care a fost emis şi care a fost avizat de Ministerul Sănătăţii a stabilit anumite aspecte, în anumite condiţii, condiţiile se îmbunătăţesc, ei mai au încă pacienţi de terapie intensivă. Ca să evităm să mutăm bolnavii de la un loc la altul, unde riscul e foarte mare la aceşti bolnavi, faţă de situaţia în care să duci doar bolnavii ortopedici, care nu sunt cu risc major, aici vorbim de pacienţi cu risc major”, a mai spus Raed Arafat în conferința de presă de după ședința de Guvern de la Palatul Victoria de luni.

Evacuarea scandaloasă în plină seară a pacienților de la spitalul Foișor în urmă cu o lună, pe 9 aprilie, a declanșat o adevărată reacție în lanț a celor din domeniul medical, dar și a politicienilor, din toate partidele, deopotrivă. Autoritățile au motivat decizia prin faptul că nu mai erau locuri deloc la ATI în Capitală

Pacienții de la Foișor au fost scoși în stradă, în frig, în acea seară de vineri, 9 aprilie, chiar dacă situația unora dintre ei este gravă sau au suferit recent intervenții chirurgicale. Bolnavii au fost trimiși fie acasă, fie transportați către alte unități spitalicești. Fostul ministru Vlad Voiculescu a susținut la câteva zile că nu el este de vină pentru situația creată la „Foișor”, pentu că unitatea medicală ar fi în subordinea Primăriei Generale. Premierul i-a transmis atunci că „fiecare pacient este în subordinea Ministerului Sănătății”. Inițiativa parlamentarilor AUR  de a forma o comisie de ancheta în legătură cu evacuarea și transferul de la „Foișor” nu a avut sorți de izbândă, chiar dacă mai multi social-democrați au anunțat că o vor susține, Senatul respingând în urmă cu o săptămână inițiativa acestora. 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti