Infecția cu tulpini HPV înalt oncogene poate fi evitată, prin vaccinare, de preferat înainte ca persoana să își înceapă viața sexuală și să fie infectată, susține Roxana Viașu, medic specialist în obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale.
„Te poți proteja de infectarea cu HPV optând pentru unul dintre vaccinurile existente pe piața din România. Există vaccinuri care protejeaza doar pentru tulpinile de virus înalt oncogene, dar și vaccinuri care protejează de infecția cu tulpini HPV care determină veruci. Vaccinarea este indicată atât la fete și femei, cât și băieți și bărbați începând de la vârsta de 9 ani și până la 26 de ani. Vaccinarea împotriva HPV constând într-o serie de trei administrări injectabile intramuscular. A doua doză se administrează la două luni după prima doză, iar a treia doză – la șase luni față de prima doză, însă acest vaccin nu va rata o infecție deja existentă, ci va oferi protecție pentru viitoare posibile infectări cu tulpini HPV.
Au fost dezvoltate clinic trei vaccinuri diferite, care variază în ceea ce privește eficacitatea aplicată pe un anumit număr de tulpini ale acestei infecții.
– Vaccinul HPV cvadrivalent (Gardasil) vizează tipurile de HPV 6. 11, 16 și 18.
– Vaccinul cu 9 valențe (Gardasil 9) vizează aceleași tipuri de tulpini HPV ca și vaccinul cvadrivalent (6, 11, 16 si 18), la care se adaugă și tulpinile 31, 33, 45, 52 si 58.
– Vaccinul bivalent (Cervarix) vizează tipurile de HPV 16 si 18.
Aceste trei vaccinuri sunt profilactice, concepute pentru a preveni infecția inițială cu HPV și leziunile ulterioare asociate cu HPV. Vaccinul cu 9 valențe este aprobat special în prevenția cancerului cervical, vulvei, vaginale, anale, orofaringian și a altor tipuri de cancer de cap și gât, leziunilor anogenitale precancerouse și displazice, precum si a verucilor genitale la femei și pentru prevenirea cancerului anal, orofaringian și cancer de gât, leziuni anale precanceroase și displazice și negi genitali la bărbați.
Vaccinurile terapeutice, concepute pentru a induce regresia leziunilor existente asociate HPV, sunt în curs de dezvoltare, dar nu sunt disponibile clinic.
Vaccinarea cu vaccin 9-valent, cvadrivalent sau bivalent pentru HPV oferă un beneficiu direct pentru femeile care primesc efectiv o protecție în condiții de siguranță împotriva cancerelor care pot rezulta din infecția persistentă cu HPV. Acest tip de prevenție este cel mai notabil și cel mai bine studiator privind cancerul de col uterin, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer feminin la nivel mondial. Tipurile HPV 16 si 18, care sunt vizate de toate cele trei vaccinuri HPV, provoacă aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial, iar tipurile HPV 31, 33, 45, 52 si 58, care sunt vizate suplimentar de vaccinul cu 9 valenți, cauzează încă 20 la sută. Tipurile HPV 16 și 18 provoacă, de asemenea, aproape 90% din cancerele anale și o proporție substanțială a cancerelor vaginale, vulvare și orofaringiene. Vaccinarea cu vaccinul HPV cvadrivalent sau cu 9 valenți protejează și împotriva verucilor anogenitale (90% dintre acestea sunt cauzate de tipurile HPV 6 si 11); deși sunt leziuni benigne, sunt asociate cu morbiditate fizică și psihologică. Efectele adverse ale vaccinarii împotriva HPV sunt, în general, limitate la reacții locale ușoare.
Vaccinarea împotriva HPV oferă un beneficiu direct celor de sex masculin prin protejarea în condiții de siguranță împotriva cancerelor care pot surveni de la infecția persistentă cu HPV. Tipurile HPV 16 si 18 provoacă aproape 90% din cancerele anale și o proporție substanțială a cancerelor orofaringiene și peniene. Vaccinarea cu vaccin 9-valent sau cvadrivalent protejează, de asemenea, împotriva verucilor anogenitale (90% dintre acestea sunt cauzate de tipurile HPV 6 si 11).
Prevenirea infectiei cu HPV prin vaccinare se face diferit în funcție de vârstă, după cu urmează:
- Vaccinarea de rutină împotriva HPV este recomandată la 11-12 ani. Se poate administra începând cu vârsta de 9 ani.
- Pentru adolescenții și adulții cu vârsta cuprinsă între 13 si 26 de ani care nu au fost vaccinați anterior sau care nu au finalizat seria de vaccinuri, se recomandă vaccinarea de recuperare.
- Pentru adulții de 27 de ani și peste, vaccinarea prin recuperare nu este recomandată în mod obișnuit .
Probabilitatea expunerii anterioare la tipurile de vaccin HPV crește odată cu înaintarea în vârstă și, prin urmare, beneficiile populației și rentabilitatea vaccinării împotriva HPV sunt mai mici la persoanele trecute de 27 ani.
Pentru unele persoane, cum ar fi cele fară experiență sexuală anterioară sau cu un număr limitat de parteneri sexuali anteriori, riscul expunerii anterioare la HPV poate fi foarte mic.
Este recomandată vaccinarea împotriva HPV a acelor persoane, dacă se consideră că prezintă un risc viitor de expunere la HPV (multiplii parteneri sexuali). De asemenea, sugerăm vaccinarea împotriva HPV pentru lucrătorii din domeniul sănătații care pot fi expuși riscului de expunere profesională la HPV, chiar dacă au o vârstă mai mare de 26 de ani.
Momentul optim pentru imunizarea cu HPV este înainte de debutul vieții sexuale a unei persoane. Datele studiilor clinice privind eficacitatea vaccinului la barbați și femei sugerează că imunizarea cu vaccinul HPV este cea mai eficientă, în rândul persoanelor care nu au contractat această infectie.
Persoanele active sexual trebuie vaccinate în conformitate cu recomandările specific vârstei. Un istoric al unui test Papanicolau anormal, negi genitali sau infecție cu HPV nu reprezintă o contraindicație pentru imunizarea prin vaccin. Cu toate acestea, imunizarea este mai puțin benefică pentru cei care au fost deja infectați cu o tulpină HPV.
Personal, ca medic ginecolog ce tratează si diagnostichează în fiecare zi infecții cu HPV, recomand vaccinul cu 9 valențe. Acoperirea mai mare de tulpini HPV oferită de acest vaccin în comparație cu vaccinurile cvadrivalente și bivalente, protejează împotriva cancerelor de col uterin suplimentare.
Dozarea vaccinului depinde de vârsta pacientului la inițiere și se va face după urmatoarele scheme:
- Persoanele care inițiază seria de vaccinuri înainte de vârsta de 15 ani – Două doze de vaccin HPV trebuie administrate la 0 și la 6 până la 12 luni.
Dacă a doua doză a fost administrată la mai puțin de cinci luni după prima, doză trebuie repetată la minimum 12 săptamâni după a doua doză și la minimum cinci luni după prima.
- Persoanele care initiază seria de vaccinuri la vârsta de 15 ani sau mai mult: trei doze de vaccin HPV trebuie administrate la 0, 1 la 2 (de obicei 2) și 6 luni.
Intervalele minime între primele două doze sunt de patru săptămâni, între a doua și a treia doză este de 12 săptămâni, iar între prima și a treia doză este de cinci luni. Dacă o doză a fost administrată la un interval mai scurt, aceasta trebuie repetată odată cu intervalul minim recomandat, de când a trecut cea mai mare doză.
Vaccinarea HPV poate fi administrată fară o pre-evaluare specială. Testarea ADN serologic sau HPV nu este justificată înainte de imunizare.
Un istoric de negi genitali, un rezultat pozitiv al testului HPV sau citologia normală a colului uterin, vaginal, vulvar sau anal, toate indica o infecție anterioară cu HPV, dar nu neapărat cu tipurile de HPV incluse în vaccinuri. Vaccinarea este recomandată la persoanele din intervalul de vârstă care au dovezi ale infectiei HPV anterioare, deoarece poate oferi în continuare protecție împotriva infecției cu tulpinile HPV care nu au fost deja contractate. Însă, acești pacienți trebuie informați că vaccinarea nu va avea niciun efect terapeutic asupra infectiei HPV preexistent sau a bolii asociate HPV, iar beneficiul potențial al vaccinarii HPV nu este la fel de mare cum ar fi fost dacă vaccinarea se făcea înainte de debutul vieții sexuale.
Atunci când vorbim de eficacitatea vaccinurilor, pentru combaterea infecției cu HPV, s-au raportat raspunsuri excelente la anticorpi după imunizarea cu vaccinurile cu 9 valenți, cvadrivalenti și bivalenți, reducând incidența de infecție cu tulpini HPV.
Vaccinarea împotriva HPV este eficientă în prevenirea bolilor cervicale, inclusiv a neoplaziei intra epiteliale cervicale (CIN2 sau 3) și a adenocarcinomului. S-a demonstrat că vaccinurile HPV cvadrivalente și cel cu 9 valențe reduc incidența neoplaziei vaginale și vulvare, intraepiteliale (VAIN și VIN 1-3). De asemenea, studiile clinice la femei și barbați au demonstrat eficacitatea vaccinului HPV cvadrivalent pentru prevenirea verucilor anogenitali care sunt cel mai adesea cauzate de tulpinile HPV 6 și 11. Deoarece vaccinul 9-valent vizează și aceste tulpini de HPV, se așteaptă să aibă o eficacitate similară. Vaccinul bivalent HPV nu vizează aceste tulpini de HPV și, prin urmare, nu previne verucile anogenitale.
Vaccinurile împotriva HPV au demonstrat o durată excelentă de protecție pentru perioadele de timp în care au fost studiate. Protecția continuă împotriva neoplaziei cervicale, vaginale și vulvare de înaltă calitate a fost observată în cel putin 10 ani de la vaccinare în rândul femeilor participante la studiu. Nivelurile persistente de anticorpi și protecția împotriva infectiei cu HPV au fost, de asemenea, raportate până la 10 ani după vaccinare. De remarcat este nivelul precis de anticorpi necesari pentru protecția împotriva infecției este necunoscut.
Cele mai frecvente efecte adverse au fost reacții ușoare sau moderate la locul injectarii (durere, eritem și umflături). Acestea au apărut puțin mai des decât în cazul vaccinului cvadrivalent. Frecvența efectelor adverse sistemice (de exemplu, cefalee, febră, greață, amețeli) a fost similară cu vaccinurile cu 9 valenți și cu quadrivalenți.
Imunizarea HPV nu este eficientă în eliminarea infecției HPV, a condiloamelor genital sau a neoplaziei intraepiteliale deja prezente, iar vaccinul nu protejează împotriva a 100% din tipurile cunoscute de a provoca cancer de col uterin. Astfel, starea de vaccinare HPV nu are impact asupra recomandărilor de screening pentru cancerul de col uterin. Vizita preventivă de îngrijire a sănătății este un moment oportun pentru a discuta cu medical ginecolog despre opțiunea de vaccinare împotriva infectiei cu HPV și / sau screeningul cervical în funcție de vârstă.
Asadar, vizita periodică la medical ginecolog este extrem de importantă în prevenția si tratarea infectiei cu HPV. Nu amânați controlul periodic și nu neglijați sănătatea dumneavoastra, căci este mai bine să prevenim decât să tratăm”, explică dr. Roxana Viașu.