Organizația Mondială a Sănătății a recomandat, miercuri, să nu se utilizeze Ivermectina în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, cu excepţia studiilor clinice. Mesajul a fost transmis în contextul în care, în mediul online, acest medicament antiparazitar este promovat intens.
Datele furnizate de studiile clinice desfăşurate pentru a măsura eficacitatea acestui medicament împotriva COVID-19 nu au furnizat rezultate convingătoare, a transmis OMS.
”Recomandarea noastră este de a nu se utiliza Ivermectina pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor”, a anunțat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă. Aceasta a subliniat că excepţia de la recomandare, care se bazează pe nivelul actual al datelor furnizate de cercetările ştiinţifice, vizează doar studiile clinice.
Concluziile OMS au la bază 16 studii clinice aleatorii, care includ 2.400 de participanţi, însă unele dintre acestea compară Ivermectina cu alte medicamente.
Numărul studiilor care permit compararea Ivermectinei cu un placebo „este mult prea restrâns”, a explicat medicul Bram Rochwerg, cercetător la Universitatea McMaster din Canada şi membru în comitetul OMS însărcinat cu evaluarea acestui medicament.
Cercetătorii au precizat că aceste recomandări sunt „în dinamică” şi vor fi actualizate dacă studiile vor infirma sau vor completa nivelul actual al cunoştinţelor despre efectele Ivermectinei împotriva COVID-19.
Recomandarea OMS, prima care vizează Ivermectina, vine după cea a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) și a Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Toate aceste instituții subliniază că nu există date medicale care ar putea să îi justifice utilizarea.
Ivermectina este un medicament de uz veterinar şi uman, folosit împotriva unor paraziţi, precum scabie, cecitatea râurilor (oncocercoză) şi păduchi. Folosirea sa a început să fie promovată în special după un studiu australian, publicat în primăvara anului 2020, care a observat o eficacitate in vitro, adică în condiţii de laborator, a medicamentului asupra noului coronavirus.
Ieftină şi deja utilizată în anumite ţări, de exemplu în America Latină, Ivermectina are anumite puncte comune cu Hidroxiclorochina, apărată cu vehemenţă de anumiţi medici şi personalităţi politice, deşi eficacitatea sa nu a fost dovedită, iar un amplu studiu clinic a tras concluzia unei absenţe a efectelor sale benefice.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala