Și în Italia medicii de toate specialitățile au tratat bolnavii cu COVID-19 a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis că în perioada stării de alertă și alți doctori decât specialiștii în Boli infecțioase sau Anestezie Terapie Intensivă vor putea îngriji pacienții infectați cu SARS-CoV-2, dacă respectă protocoalelor medicale. În plus, aceștia nu vor fi răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

„Până la urmă, 6 ani de Medicină avem cu toții. Problema s-a pus că în Italia, de acolo a venit problema, în Italia când a fost vârful pandemic să știți că pacienții cu coronavirus erau intubați și ventilați inclusiv pe secții de Chirurgie sau de Ortopedie, pentru că nu mai erau locuri în spitale. Și atunci s-a considerat că orice medic trebuie să trateze acești pacienți. Și Italia a avut aceeași problemă pentru că medicii respectivi au spus că nu au competența conform legii să trateze astfel de bolnavi și atunci a fost nevoie de un ordin care în situația aceasta excepțională. Că până la urmă decât să mori singur fără un doctor, mai bine e un doctor cu tine, care te poate trata. Deci e nevoie să fii în spital, să te trateze cineva, a declarat Radu Țincu.

„Și dacă situația degenerează atât de mult, este clar că secții de Terapie Intensivă sunt depășite, spitalele de boli infecțioase sunt depășite și la un moment dat o să trebuiască să tot extindem această capacitate către alte secții ale spitalului și vor merge și colegii noștri. Însă ceea ce este important de menționat este acest aspect: conform protocolului. Pentru că s-a realizat un protocol național de tratament al COVID-19. Orice doctor de orice specialitate are capacitatea să aplice un protocol medical pentru că îl înțelege și îl aplică conform protocolului eliberat de specialiști”, a concluzionat medicul urgentist.  

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti