„Am aflat că sunt zeci de pacienți care stau în UPU la diverse spitale din București, la Bagdasar, la Municipal, la Floreasca, la Malaxa, deci inclusiv la spitalele suport-COVID există pacienți ventilați non-invaziv la Camera de gardă, zeci de pacienți”, a declarat Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, la Realitatea PLUS.
„Ducem lipsă de resursă umană. Eram foarte puțini chiar și înainte când îngrijeam post-operatori simpli, dar acești pacienți sunt extrem de instabili, au foarte multe probleme de sănătate, necesită reechilibrare a tuturor funcțiilor vitale, începând de la reechilibrare volemică, hidroelectrolitică, acido-bazică, metabolică, hematologică și așa mai departe. Deci pacientul de Terapie Intensivă este un complex de probleme și nu poate fi îngrijit cu numărul de personal pe care îl aveam înainte sub nicio formă. Oricum eram subnormați, deci trebuie o asistentă de pat, trebuie un medic la 3-5 pacienți, trebuie 3 infirmiere la 10 pacienți, dacă vrei să îi îngrijești ,cu adevărat. Ne trebuie kinetoterapeuți și nu avem decât 2. Ne trebuie fotolii în care să îi mișcăm (n.r. pe pacienți) și să facă gimnastică respiratorie și recuperare medicală și să se miște tot timpul. Avem nevoie de infirmiere care să îi spele tot timpul, să le dea să mănânce și așa mai departe. Deci este o armată întreagă care trebuie să ajute la îngrijirea acestor bolnavi. Pentru că un simplu pat de Terapie în care ai pus un pacient nu înseamnă că îl vei salva niciodată”, a concluzionat medicul.
Precizările vin după ce Realitatea PLUS a difuzat imagini cu o secție modernă de Terapie Intensivă de la Spitalul C.F. Witting din Capitală, care stă închisă pentru că nu are cine lucra acolo.
Totul se întâmplă când România se confruntă cu al treilea val al pandemiei, iar spitalele din București și din țară reclamă că nu mai au paturi de ATI pentru tratarea bolnavilor COVID.
Sursa: Realitatea de Bucuresti