Carmen Dorobăț, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a explicat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, ce trebuie să facă toți românii care au fost imunizați cu serul de la AstraZeneca din loturile „cu probleme”, dar și dacă mai putem avea încredere în acest vaccin în perioada următoare după ce România a suspendat administrarea lotului de ser de la AstraZeneca în urma reacțiilor adverse din Italia.
Autoritățile au luat decizia, joi seară, ca peste 4.200 de doze să fie stocate până când ancheta europeană care a început va analiza dozele din lotul respectiv. În total, în țara noastră, 77.000 de persoane au primit serul de la AstraZeneca din lotul ABV 2856, cel în cazul căruia au fost semnalate problemele din Italia, dar și în cazul unui bărbat din județul Gorj care a murit la doar o zi de la administrarea primei doze.
Pacienții care s-au vaccinat cu serul din dozele „cu probleme” TREBUIE monitorizați de medicii de familie
Medicul Carmen Dorobăț atrage atenția că pacienții care au fost vaccinați cu serul AstraZeneca din loturile „cu probleme” trebuie monitorizați de medicii de familie.
„Toate persoanele care se stiu vaccinate cu potențiale astfel de doze trebuie supravegheate de medicul de familie. La cea mai mică modificare a stări ide sănătate sigur că trebuie tras un semnal de alarmă și luată toată atitudinea medico-sanitară ce se impune în astfel de cazuri”, a avertizat medicul infecționist Carmen Dorobăț, într-o ediție specială, la Realitatea PLUS, cu jurnalistul Ana Maria Păcuraru. Medicul a mai spus că speră că „nu vom avea astfel de situații, de urgență, pentru pacienții respectivi”.
Este bine să faci vaccinul AstraZeneca după suspendarea loturilor „cu probleme” și decesul din Gorj?
Întrebată dacă le-ar recomanda românilor vaccinarea în continuare cu serul de la AstraZeneca, având în vedere suspendarea în multe țări a procesului dar și decesul unui bărbat din Gorj la doar o zi de la injectare, medicul Carmen Dorobăț a precizat, la Realitatea PLUS, că probabil va fi reluată imunizarea, însă forul comunitar trebuie să dea niște explicații în aceste cazuri.
„În momentul de față înțeleg că cei care coordonează la nivel național procesul de vaccinare au oprit vaccinarea cu loturile respective, pentru că vorbim de două loturi, dar cei de la Comisia Europeană trebuie să și dea un raspuns, care este motivul pentru potențiale reacții ar fi putut apărea. În situația aceasta, categoric se va face o pauză și vom vedea cu ce explicații va fi reluată”, a precizat Carmen Dorobăț, la Realitatea PLUS.
Reamintim că un bărbat de 47 de ani, din Târgu Jiu, care a fost vaccinat cu serul de la AstraZeneca pe 28 februarie, a murit o zi mai târziu, pe 1 martie, în seara zilei, la Spitalului Judeţean de Urgenţă, după ce a suferit un „infarct miocardic acut întins”, potrivit anunțului Comitetului Național de Vaccinare împotriva COVID-19.
Legat de decesul din octombrie anul trecut în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca în cadrul unui studiu clinic, medicu linfecționist Carmen Dorobăț a explicat că imunizarea în masă cu acest ser nu s-a oprit, pentru că, statistic, un deces nu are o relevanță atât de mare în timpul studiilor.
„Un deces nu e reprezentativ statistic în studiile realizate la nivelul unor loturi mult mai mari de pacienți. Dar cei trei pacienti decedati in Italia, aici trebuie sa avem o certitudine ca decesul s-ar fi produs în urma vaccinului. Este bine că s-a făcut această pauză, să fie cercetate aceste flacoane și să ajungă la concluzia care este motivul pentru ca această vaccinare a dus la astfel de decese. Și astfel de informații ar putea fi sau nu extrapolate la tot ce înseamnă componență a vaccinului și acțiunea vaccinului asupra organismului”, a precizat Dorobăț, vineri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.
Care sunt beneficiile AstraZeneca în comparație cu RISCURILE posibile după vaccinare
„Dacă vorbim de vaccinuri în general anti SARS-CoV-2, vaccinarea, în paralel cu un proces de testare corespunzător, sunt singurele care ne pot duce la o stăpânire a pandemiei, care nu e deloc lasata in derizoriu din punct de vedere al dinamicii virale, pentru că noi tulpini apar, și trebuie să fim din ce în ce mai atenți”, amintește medicul Carmen Dorobăț.
SOLUȚIA pentru românii care fac prima oară vaccinul de la AstraZeneca și cei care mai au rapelul
Medicul recomandă ca cei care trebuie să facă rapelul cu serul de la AstraZeneca ar trebui să facă o pauză după aceste probleme cu loturile dar amintește că o amânare a rapelului poate avea loc și în cazul în care pacienții se îmbolnăvesc, se infectează cu noul coronavirus sau nu neapărat, și fac infecții respiratorii sau de altă natură.
Carmen Dorobăț recomandă o pauză, „după care se poate relua procesul de imunizare, asa cum s-a întâmplat cu multi pacienti, care au făcut prima doză și la care au apărut infecții din altă cauză, nu numai de SARS-CoV-2. orice administrare de vaccin este contraindicată, și atunci se face pauză și se reia procesul de vaccinare de la început”.
În cazul celor care ar fi trebuie în aceste zile să facă prima doză, aceștia „vor fi reprogramati pentru administrarea unor vaccinuri care sunt la ora aceasta – Pfizer și Moderna și așteptăm în scurtă vreme și de la Johnson&Johnson”.
De ce sunt multe reacții adverse la AstraZeneca, inclusiv probleme de respirație
Carmen Dorobăț atrage atenția că în prospectul de la AstraZeneca nu erau menționate posibile efecte respiratorii, și , de aceea, „persoanele cu astfel de manifestări respiratorii trebuie evaluate, pentru ca după vaccinare poti contracta orice infectie. Fiecare dintre persoanele care au prezentat posibile reacții adverse trebuie investigate foarte bine, si in egala masura, și loturile respective”, de unde proveneau dozele de vaccin.
Mai poate România să accepte loturi AstraZeneca? Și cum pot fi controlate?
Hotărârea legată de acceptarea dozelor de la AstraZeneca în perioada următoare este luată „de comitetul de vaccinare la nivelul țării și , ca medic infecționist, consider că trebuie să așteptetoate răspunsurile pentru a lua o astfel de hotărâre, care nu va apartine numai României, ci la nivelul comunității Uniunii Europene”, a mai spus medicul.
În legătură cu verificarea loturilor care vor mai sosi, în cazul în care se ia o astfel de decizie, „vor fi cercetate, pentru ca daca acestea care sunt „cu probleme”, petnru că nu este inca clară situația, înseamnă că toate loturile vor fi cercetate”.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala