Cazurile grave ale infecției cu noul coronavirus au legătură cu o predispoziție genetică, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Şcoala Superioară de Economie (HSE) din Rusia, publicat în revista Frontiers in Immunology.
Potrivit cercetătorilor care au participat la studiu, este vorba despre şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, ”unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor virale”. Aceste molecule, cunoscute sub denumirea de antigen leucocitar uman clasa I (HLA-I), sunt unice la fiecare individ. Capacitatea de a distruge noul coronavirus ”ţine în mare parte de genetică”, întrucât moleculele sunt moştenite de la părinţi.
”Dacă o persoană are un set care este ineficient la o astfel de depistare, este probabil un caz mai sever de boală”, notează cercetătorii.
În cadrul studiului au fost analizate mostre de genotip provenite de la pacienţi infectați din Moscova şi Madrid, alături de un grup de control de mostre de la oameni sănătoşi.
Studiul a fost făcut în contextul temerilor legate de apariția noilor tulpini ale coronavirusului. Deși până acum specialiștii nu au confirmat decât că sunt mai contagioase, există suspiciuni că mutațiile ar putea duce la forme mai severe ale bolii şi s-ar putea dovedi rezistente la vaccin, potrivit Agerpres.