Ar putea un puf zilnic de spray nazal să fie următorul pe lista instrumentelor împotriva COVID-19, alături de vaccinuri, în cazul oamenilor? O echipă internațională de oameni de știință susține că da. Primul pas în această direcție a fost făcut de cercetători de la Centrul Medical al Universității Columbia, Centrul Medical Erasmus din Olanda și Universitatea Cornell. Ei au dezvoltat un tratament cu spray nazal care a fost eficient în blocarea completă a coronavirusului în nas și plămâni a unui grup mic de dihori. Aceștia mai susțin că antiviralul nazal va fi eficient și în cazul noilor variante ale coronavirusului.
Oamenii de știință au anunțat că au obținut un inhibitor care oferă protecție completă împotriva coronavirusului pe o perioadă de 24 de ore în cazul unui contact direct și intens cu infectați COVID-19. Cercetătorii americani spun că infecția cu noul coronavirus la oameni poate fi prevenită cu un spray nazal.
Se știe că infecția cu SARS-CoV-2 este inițiată prin fuziunea între membranele celulare virale și cele gazdă, mediată de proteina virală spike, specifică noului coronavirus. Cercetătorii americani susțin că au proiectat inhibitori de fuziune lipopeptidică care blochează acest prim pas critic al infecției. Prin administrarea zilnică intranazală la dihori s-a ajuns la împiedicarea completă a transmiterii SARS-CoV-2 prin contact direct timp de 24 de ore în care animalele infectate au stat alături de altele neinfectate. S-a observat că toate animalele netratate au fost infectate. Aceste lipopeptide sunt foarte stabile și, prin urmare, se pot folosi cu ușurință în profilaxie intranazală sigură și eficientă pentru a reduce transmiterea SARS-CoV-2.
Compusul testat de cercetători, o lipopeptidă concepută pentru a împiedica pătrunderea noului coronavirus în celule, este ieftin ca produs și are un termen de valabilitate mare, nu necesită refrigerare, potrivit studiului publicat miercuri în revista Science.
Acest compus recunoaşte proteina Spike (S) a coronavirusului şi o împiedică să se lege de membrana celulară pentru a infecta celulele.
Antiviralul creat de doi medici, Matteo Porotto şi Anne Moscona, a fost testat deocamdată pe dihori, animale care sunt foarte susceptibile infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care au plămâni asemănători cu cei ai oamenilor, relatează Agerpres.
Cercetarea a relevat că toţi dihorii cărora nu li s-a administrat acest spray au fost infectaţi de un coleg al lor din cuşcă ce era purtător al virusului. Compusul a fost administrat în nările a şase dihori. În aceeaşi cuşcă cu aceştia au fost plasaţi alţi doi dihori neinfectaţi, ca grup de control şi cărora li s-a administrat nazal o soluţie salină, împreună cu un dihor infectat.
După 24 de ore de contact intens între ei, „probele au relevat că niciunul dintre dihorii trataţi nu a contactat virusul de la colegul lor de cuşcă infectat şi încărcătura lor virală era zero, în timp ce animalele din grupul de control erau foarte infectate”, potrivit Universităţii Columbia.
Autorii cercetării au testat compusul de asemenea pe celule infectate cu variante ale coronavirusului, inclusiv varianta britanică (B.1.1.7) şi cea sud-africană (B.1.351), şi au observat că în fiecare din aceste cazuri a împiedicat lipirea proteinei S de membrana celulară „cu aceeaşi eficacitate ca tulpina dominantă”.
Echipa care a realizat cercetarea speră „să aducă în curând această abordare preventivă în testele clinice pe oameni”. Chiar dacă vom avea largi segmente de populaţie vaccinate, astfel de produse antivirale ar juca un rol complementar în protecţia individuală şi controlarea transmiterii coronavirusului, mai notează Universitatea Columbia.
Sursa foto: pixabay.com