Primele doze de vaccin AstraZeneca au ajuns deja, în această dimineață, la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino din Capitală, iar în cursul zilei, 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iași și Timișoara. Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naționale (MApN). Până la finalul lunii, în țara noastră ar trebui să ajungă alte 600.000 de doze, relatează Realitatea PLUS.
Cu scurt timp în urmă, la Institutul Cantacuzino din Capitală au ajuns cele 81.600 de doze de vaccin Astra Zeneca. Potrivit autorităților, programărilor pentru vaccinarea cu aceste doze vor începe de pe data de 10 februarie, însă când se va da startul efectiv vaccinării cu serul de la Astra Zeneca nu se știe încă pentru că nu există un comunicat de presă în acest sens.
Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNACV), vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade celsius”.
Dozele vor fi distribuite astfel:
– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze
– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 15.300 doze
– Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 25.200 doze
– Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 17.100 doze
Serul de la Astra Zeneca este al treilea vaccin pe care românii îl au la dispoziție pentru imunizare. Au fost și controverse legate de acest vaccin pentru că știm că are o eficacitate de doar 60%. Din prospectul vaccinului, știm că acesta poate fi adminsitrat persoanelor de peste 18 ani la un interval de 4-12 săptămâni.
180 de centre de vaccinare se vor deschide în toată țara în perioada următoare. Autoritățile spun că în luna martie am putea ajunge la peste 50.000 doze de vaccin pe zi.
Țara noastră ar urma să primească 1,3 milioane de doze Astra Zeneca la sfârșitul lunii martie.
Vă reamintim că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala