Secretarul de stat Raed Arafat a tras un semnal de alarmă, joi seara, după ce în România au fost anunțate alte 450 de cazuri noi de coronavirus. ”Terapiile Intensive sunt pline la Bucureşti! Lumea crede că totul e perfect. Nu este! Oamenii trebuie să respecte regulile de distanțare și de protecție. Pentru tineri, impactul bolii este mic, ei pot fi infectați, dar să nu aibă simptome și să transmită. Un tânăr care nu mai poartă mască umblă peste tot, se întoarce acasă, îl pupă pe bunicul, stă cu mama, stă cu tata. Este un vector de transmitere. Asta e problema pe care nu vor să o înțeleagă. Nimeni nu e protejat, oricare dintre noi poate să o pățească. Știți cum e chestiunea cu cancerul pe care nimeni nu-l crede până nu are diagnosticul în față? Și aici la fel! Spun că nu există virusul, nu cred în virus și totuși unii care nu au crezut s-au trezit intubați. Dar ei nu au crezut că virusul există” a spus Raed Arafat.
În Prahova, Buzău și Argeș, spitalele sunt depășite, iar multe dintre secțiile de terapie intensivă nu mai au loc pentru pacienți. În plus, medicii și asistenții sunt epuizați și anunță că dacă nu vin întăriri din alte județe nu vor mai putea să facă față, potrivit stirileprotv.
În Buzău, numărul celor depistați pozitiv s-a triplat în ultima lună. Cele două spitale suport COVID din zonă sunt aproape pline, iar la terapie intensivă nu mai sunt locuri. Autoritățile medicale vorbesc despre o situație fară precedent de la începutul crizei sanitare. Felicia Vasile, director medical Spitalul Râmnicu Sărat: „Suntem la capacitate maximă, pacienții sunt distribuiți în absolut toate secțiile și compartimentele spitalului. Dacă mai vin pacienți spre internare nu mai putem respecta criteriile epidemiologice de internare.”
Claudia Damian, manager Spitalul de Urgență Buzău: „Mai am 11 paturi disponibile pentru pacienții pozitivați și după cum ați văzut numărul pacienților care se pozitivează zilnic este în creștere și nu știm unde să îi ducem, mai ales că și Bucurestiul este aproape plin și refuză transferul pacienților”. În Buzău, inclusiv cei din conducerea Direcției de Sănătate Publică au fost infectați cu coronavirus. Directorul și epidemiologul șef sunt internați în spital. Alți angajați sunt pe lista de suspecți.
Denisa Irimia, purtător de cuvânt Prefectura Buzău: „În urma anchetei epidemiologice declanșate la DSP au fost identificați trei contacți direcți, angajați ai instituției, care au fost plasați în izolare la domiciliu.”
Numărul celor depistați pozitiv cu COVID-19 s-a triplat și în Argeș după relaxarea restricțiilor. În ziua cu cele mai multe îmbolnăviri, șeful DSP din zonă – medic militar – și-a dat demisia. Emanuel Soare, prefectul județului Argeș: „Din punct de vedere instituțional e ceva care nu se face într-o perioadă atât de grea”
Cu aproape 900 de persoane infectate în tot județul, spitalele din Argeș încep să fie depășite de situație. 90 de bolnavi au fost trimiși deja în alte localități, cu elicopterul, în stare gravă. Secția de terapie intensivă din Mioveni riscă să se închidă în lipsa medicilor.
Adriana Molfea, manager Spitalul Județean de Urgență Pitești: „Au cerut concediu și nu mai avem pe cine să trimitem acolo.”
Prahova înregistrează cele mai multe din țară în ultimele 24 de ore – 66. Majoritatea sunt pacienți din două centre de dializă.
Bogdan Nica, director DSP Prahova: „Numărul mare îmi indică că s-a folosit aerul condiționat, ceea ce nu e recomandat, fie nu s-au respectat regulile obligatorii pentru astfel de centre și vom lua măsurile legale care se impun.”
Liliana Maxim, purtător de cuvânt Prefectura Prahova: „Am avut raportate 66 de cazuri, asta în condiția în care pe tot parcursul stării de urgență am avut sub 80 de cazuri.”
Există un focar și la clubul de fotbal Petrolul Ploiești. Cinci jucători sunt acum în grija medicilor.
În plus, a fost suspendată activitatea la Curtea de Apel Alba, unde cinci judecători și un grefier au fost testați pozitiv cu COVID-19.
Probleme au apărut joi și la Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila. Un medic și doi asistenți au fost confirmați cu boala.