Autoritățile din România au anunțat ieri un număr de 411 noi cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, în ultimele 24 de ore. Asta după ce cu o zi înainte au fost raportate 460 de noi cazuri, cel mai mare număr de infectări din ultimele două luni.
Astfel, pe teritoriul României, la data de 26 iunie, au fost confirmate 25.697, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.181 au fost declarate vindecate. Județele cu cel mai mare număr de persoane infectate rămân în continuare Suceava cu 3.983 de cazuri și București cu 2.918, urmate de Brașov cu 1.351 de cazuri. Număr mare de infectări se înregistrează și în județele Vrancea, Neamț, Ilfov, Iași, Galați, Botoșani cu aproape 1.000 de cazuri.
În total, în România, 1.579 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că relaxarea din ultima vreme este pe punctul de a anula rezultatele pozitive cu care România a ieșit din prima fază a pandemiei. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, doctorul în microbiologie a atras atenția că în ultimele câteva săptămâni țara noastră a ajuns în așa-numita ,,zonă galbenă” a Europei, adică a statelor cu grad de risc semnificativ din punct de vedere al propagării virusului.
,,Există un indicator recomandat de autoritățile europene, se numește incidență cumulate, care se referă la numărul de cazuri raportate în ultimele 14 zile la populația unei țări, la suta de mii de locuitori. Noi nu stăm foarte bine, avem un indice de 19,9, apropiat de cel al Bulgariei, care are 19.3. Înaintea noastră, la acest indice, sunt doar Suedia și Portugalia. Restul țărilor din UE sunt în zona verde, cu un număr de cazuri raportate în ultimele 2 săptămâni mai mic decât noi, iar media Uniunii este undeva în jur de 16. Ar trebui să adoptăm un comportament reponsabil, echilibrat, astfel încât să ajugem la o valoare care să ne încadreze, măcar, la media Uniunii Europene” a afirmat Rafila, la Realitatea Plus.
Specialistul în microbiologie a precizat și faptul că, în acest moment, autoritățile trebuie să insiste asupra factorului uman, a puterii de convingere, pentru că răspândirea are legătură cu factori ce țin de sociologie, nu se virusologie.
Raed Arafat a făcut o declarație cu adevărat îngrijorătoare care ar trebui să ne dea serios de gândit. El avertizează că am putea ajunge în situația din alte țări când din cauza cazurilor prea numeroase, medicii au fost nevoiți să aleagă cine să fie salvat și cine nu.
„Nu e o boală care este foarte simplă, are unele complicații pe care nu le vedem cu altele, are complicații nu numai pe sistemul pulmonar. Situația oricând poate să degenereze”, a spus Arafat la o televiziune de știri.
„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat.
„Este realitatea, asta s-a întâmplat în alte țări, doriți să vă mințim, să spunem că nu e așa? Să ascultăm pe unul și altul, că asta e o situație simplă? La un moment, Italia exact în situația asta a fost. În spitale nu mai aveau cum să ventileze. De ce am uitat pe cei care vorbeau cum ventilau doi bolnavi cu un singur ventilator? Din cauza lipsurilor de echipamente, pentru că numărul pacienților a venit în grupuri mari și n-au putut să facă față. Colegii care au fost în Italia pot să vă spună”, a completat el.