Deși tema centrală a discuțiilor referitoare la virusul uriaș provenit din China o constituie severele probleme respiratorii, SARS-CoV-2 se face responsabil și de apariția unor cheaguri de sânge, dar și a altor afecțiuni secundare. Observația clinică a fost făcută de mai mulți medici din Statele Unite, printre care și doctorul Sean Wengerter, un chirurg vascular de la  Spitalul Westchester Medical Center Health\”s Good Samaritan din Pomona, New York. Un pacient de 38 de ani a prezentat o ocluzie aortică, ce s-a manifestat prin simptome de picioare reci și amorțeală. Pacientul abia se putea deplasa, conform doctorului citat de CNN.

Extrapolând situația pacientului său, medicul Sean Wengerter afirmă că această ocluzie aortică poate ucide între 20 și 50% dintre bolnavii afectați. Mai mult, medicul vede o anomalie aici, un bărbat de 38 de ani nefiind un caz tipic pentru acest fel de suferință. Pentru a putea fi salvat, bărbatul a suferit două intervenții chirurgicale simultane.

SARS-CoV-2 acționează și asupra altor organe, nu doar la nivel respirator

Dar acestea nu sunt toate efectele secundare cu care se confruntă medicii care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. Pe lângă cheagurile de sânge, doctorii se luptă zi de zi cu complicații ale sistemului imunitar, insuficiențe renale și chiar cu inflamări ale inimii. Conform doctorului Scott Brakenridge de la Universitatea de Medicină din Florida, COVID-19 poate afecta multiple organe la adulți și sistemul imunitar al copiilor. Asta pe lângă problemele cauzate la nivel respirator, extrem de vehiculate în spațiul public în ultimele două luni: febră, pneumonie sau  sindromul de insuficiență respiratorie acută.

Pentru a explica apariția cheagurilor de sânge, profesorul Sean Wengerter afirmă că SARS-CoV-2 dă naștere unui răspuns inflamator la nivel local, ce determină apariția unor evenimente trombotice. Astfel, virusul acționează direct la nivel arterial. Alți medici au raportat accidente vasculare cerebrale neobișnuite la pacienții foarte tineri, dar și embolie pulmonară (denumire științifică pentru cheagurile de sânge din plămâni).

Copiii, afectați și ei de efectele secundare perverse ale COVID-19

Specialiștii au vorbit despre sindromul inflamator multisistem pediatric, numai în New York fiind raportate 52 de cazuri, în timp ce Departamentul Statal de Sănătate din această regiune a SUA mai investighează alte 100 de cazuri. Este vorba de o febră care persisită, de o inflamare și de o funcționare deficitară a unui organ sau mai multor organe din corpul copilului.

De asemenea, vorbim și de alte simptome care sunt extrem de aemănătoare cu un șoc. În acest caz este vorba de boala Kawasaki (inflamații ale pereților arterelor de dimensiune medie, inflamații ce pot deteriora funcționarea inimii) sau de furtuna de citokine (eliberare explozivă de citokine inflamatorii ce vizează diferite organe, generând adesea disfuncționalitate și în multe cazuri moartea, conform Wikipedia). Acestea sunt observațiile clinice ale medicului Mary Beth Son de la Spitalul de Reumatologie Pediatrică din Boston, Massachusetts.

Ecouri favorabile pentru aceste teorii vin și din China

Munca de zi cu zi a clinicienilor din SUA și obervațiile medicilor de acolo sunt confirmate și de studii conduse chiar la locul nașterii virusului, China. Un areticol publicat în revista Nature Medicine confirmă efectele secundare ale COVID-19 observate pe continentul nord-american. O echipă de la Spitalul Third People’s din Shenzhen, condusă de profesorul Zheng Zhang, a analizat mostre de celule provenite de la nouă pacienți infectați cu noul coronavirus.

Oamenii de știință au descoperit prezența a numeroase celule imune (peste media normală) numite macrofage și neutrofile, dar și a unor semnale chimice imune ce poartă numele de citokine și chemokine. Rămâne de văzut cum vor putea fi folosite toate aceste informații pentru crearea vaccinului anti-SARS-CoV-2 sau pentru dezvoltarea unui tratament care să lupte eficient și la scară largă cu virusul ucigaș din China.