Stomatologia digitală înglobează o serie de tehnologii de ultimă generație. Aceasta oferă avantaje semnificative față de medicina dentară convențională: tratament mai eficient și mai precis și un nivel de predictibilitate mult mai ridicat al rezultatului final, radiografii cu un nivel mult mai scăzut de radiații, zâmbet perfect integrat în fizionomia feței, configurat pe calculator, reconstrucții dentare realizate în timp record, scrie tabuhighlife.ro

Condilografia și scanarea intraorală sunt două dintre cele mai căutate și aplicate metode digitalizate.

Scanarea intraorală este cea mai rapidă și comodă metodă de amprentare dentară. Este cea mai exactă metodă de redare a campului protetic. Se face cu un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze tridimensionale pe secundă, într-un soft special. Procedura este extrem de rapidă, de aproximativ 2 minute. Scanează o arcadă dentară, în timp ce ocluzia dentară necesită doar 40-60 secunde. Scanarea intraorală este ultima tehnologie folosită pentru realizarea planurilor ortodontice, prin care medicii şi tehnicienii dentari pot reproduce forma şi mărimea exactă a dinţilor în diverse materiale, folosindu-le că modele.

Condilografia este o tehnică de diagnosticare non-invazivă a articulației temporo-mandibulare (ATM). Este recomandată în cazurile reabilitărilor complexe, pe dinți naturali și implanturi dentare, precum și în tratamentele ortodontice. Aceasta se realizează cu ajutorul condilografului, un dispozitiv complex, cu o componentă mecanică și una electronică, conectată la un computer. Cu ajutorul unui soft, medicul dentist, cu specializare pe sistem cranio-mandibular, poate vizualiza obiectivele viitoare ale tratamentului medical. Condilograful înregistrează micronic toate mișcările de dinamică ale mandibulei – rotaţia si translaţia, permiţând setarea și personalizarea obiectivelor tratamentului stomatologic.

Avantajele condiliografiei

Avantajele condilografiei sunt multiple. În primul rând, diagnosticarea celor două articulații temporo-mandibulare este precisă. Un al doilea avantaj îl reprezintă lipsa riscului de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular în urma lucrărilor protetice. De asemenea, timpul de lucru în cabinet la multiple probe este micșorat. Persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular și prezintă simptome precum: durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei, le pot depista acum cu ajutorul acestei analize rapide.