În plin sezon de gripă, trebuie să facem tot posibilul pentru a menține sănătatea copiilor noștri. Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor.
Imunitatea copiilor se formează încă din viața intrauterină când prin placentă sunt transmiși anticorpii mamei, iar ulterior, prin alăptare, sistemul imunitar al copilului este întărit și protejat de majoritatea bolilor infectioase.
Odată cu intrarea în colectivitate aceștia sunt expuși la tot mai mulţi factori din mediul înconjurător și la o diversitate de microbi cu care sistemul lor imunitar trebuie să știe cum să interacționeze. Având în vedere că există mai mult de 200 de viruși, răcelile nu pot fi prevenite în totalitate. Mai mult, expunerea ajută copilul să își dezvolte un sistem imun puternic. O protecție exagerată, prin excluderea din colectivitate, poate duce la un sistem imunitar sensibil care să răspundă anormal în privinţa unor factori din mediu.
Primii trei ani din viața copilului constituie perioada în care copilul își clădește imunitatea pentru mai târziu. Părinții au un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar la copii. La sanatatea sistemului imunitar contribuie o serie de factori precum alaptarea, dieta echilibrată și bogată în vitamine și minerale sau mișcarea. Mediul în care crește și se dezvoltă copilul este la fel de important. Lipsa stresului, liniștea, dragostea și înțelegerea arătate de parinți sunt esențiale în sănătatea celor mici. Copiii pot fi însă protejati și prin imunizare, cu ajutorul vaccinurilor. Sistemul imunitar al copilului se maturizează în jurul vârstei de 11-12 ani.
Medicii ne recomandă să adaptăm dieta copiilor în sezonul rece, astfel încât alimentele bogate în vitamine şi minerale să se regăsească zilnic pe masa copiilor.
Vitamina C – considerată inamicul germenilor și al viruşilor, trebuie să fie nelipsită în alimentaţia copiilor. Alimentele cu cel mai mare aport de vitamina C sunt fructele de pădure, măceşele, merele, rodiile, citricele, varza, conopida, ardeiul gras, spanacul. Copiii trebuie să fie stimulaţi să consume fructele şi legumele proaspte sau sub formă de suc și salate.
Echinaceea – are rolul de a preveni apariția infecţiilor virale și respiratorii și este foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Se poate administra copiilor sub forma de ceai sau pulbere, iar la recomandarea medicului şi sub formă de sirop.
Propolisul şi mierea de albine – sunt remedii naturale recunoscute pentru calităţile lor de întărire a sistemului imunitar. Propolisul se poate administra, sub formă de picături, amestecat cu linguriţă de miere de albine, în fiecare dimineaţă.
Cătina – bogată în vitamine, minerale şi aminoacizi este un remediu natural eficient pentru creşterea imunităţii copiilor care suferă de anemie sau nu au poftă de mâncare. Catina se poate administra copilului amestecând plantele cu miere de albine, sub forma de pulbere, ceai sau sirop.
Zincul – are un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar. Acest mineral se găsește în toate țesuturile organismului și are o serie de funcții importante: ajută la formarea de noi celule și enzime necesare pentru a sprijini sistemul imunitar și ajută corpul nostru în vindecarea rănilor. Zincul poate fi găsit în: carnea de pui și curcan, lapte, brânză, germeni de grâu, fasole, linte.
Vitamina E – la fel ca în cazul vitaminei C, vitamina E întinereşte sistemul imunitar, generând anticopi. Alimentele bogate în vitamina E sunt: muştarul, spanacul, seminţele de floarea soarelui, migdale, ardei gras roşu, brocoli, roşii, afine.
Probioticele – sunt bacterii benefice şi microbi care traiesc în intestine şi au un rol important în digestie fiind considerate un adevarat aliat în sezonul rece. Probioticele stimuleaza sistemul imunitar, producţia de anticorpi, combat infecţiile şi viruşii. Deficiența de probiotice duce la scăderea imunităţii şi favorizează reapariţia bolilor. Probioticele se găsesc în iaurt, ceapă, tomate, sparanghel, usturoi, dar și în ciocolata neagră.
Acizii graşi Omega 3 – au o acțiune vitaminizantă, antiinflamatorie, antioxidantă ce ajută la întărirea sistemului imunitar, crescând rezistența la boli şi infecţii. Principalele surse de Omega 3 sunt: nucile, seminţele, peştele, fasolea, conopida, dovleacul.
Ceaiurile – sunt şi ele foarte benefice în sezonul rece deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi, la nivel respirator, încălzesc şi relaxează organismul. În acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, mușeţel, iasomie, cimbrișor, muguri de pin. Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca și îndulcitor, este recomandat a se folosi miere.