Victor Costache susține că noua lege a Sănătății nu va închide niciun spital. Ministrul a menţionat că nu are sens acuzaţia că se vor închide spitale publice prin ducerea unor pacienţi critici în spitale private, deoarece atunci când un pacient suferă un infarct nu alege unitatea sanitară, ci merge la cea mai apropiată unitate.
Ministrul Sănătăţii, a spus miercuri seara că „este garantat” că nu vor fi închise spitale publice după modificarea Legii sănătăţii şi a punctat că în mandatul său urmăreşte continuarea proiectelor privind construirea unor spitale regionale şi renovarea rapidă a spitalelor existente.
„Absolut. Este garantat (că nu se vor închide spitale publice n.r.) este garantat şi prin programul PNL. (…) Marele challenge al acestui mandat este de a continua acele proiecte mari de infrastructură, acele spitale regionale, şi de a renova rapid spitalele existente, deoarece aceste spitale noi vor fi gata undeva prin 2027, iar până atunci trebuie să aducem soluţii”, a declarat Victor Costache, la B1 Tv.
„Evident nu are sens, atunci când faceţi un infarct nu alegeţi unde să mergeţi, veţi fi dus către unitatea sanitară care este de gardă în ziua respectivă. Să luăm Bucureştiul, în fiecare zi este de gardă alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate şi, consultându-ne cu profesioniştii din sistem, aducerea încă a unuia, două sau trei centre pentru circuitul de infarct nu poate fi decât benefică. Problema şi mai mare este la nivel naţional, unde sunt judeţe întregi fără centre de infarct.. Modificarea legislativă nu poate decât să deschidă dezvoltarea de noi centre”, a explicat Victor Costache.
Ministrul a menţionat că noile modificări legislative ar urma să intre în vigoare în 2-3 săptămâni.
Pacienţii care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naţionale „acţiuni prioritare” ale Ministerului Sănătăţii (de exemplu: accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut) nu vor trebui să plătească, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
Potrivit acestuia, spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanţei care va modifica Legea Sănătăţii, trebuie să îşi asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiţi.
„Aceste acţiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele şi materialele sanitare”, a susţinut Costache.
Victor Costache a precizat că nu va fi schimbat parcursul medical al pacientului după adoptarea ordonanţei de modificare a Legii Sănătăţii.