Dietele noastre au potențialul de a influența fiecare aspect al sănătății noastre, așa că poate nu este o surpriză că cercetătorii au analizat legătura dintre nutriție și riscul și managementul endometriozei.

„Când ne uităm la studiile care au fost efectuate asupra dietei și endometriozei, vedem legături clare. Asa de. de exemplu, vedem că consumul de carne roșie – atât carnea roșie procesată, cât și cea neprocesată – crește riscul de endometrioză”, a spus dr. Kahleova, adăugând că „în prevenirea și tratamentul endometriozei, eliminarea cărnii roșii din dietă este principala recomandare alimentara.”

O recenzie, sursă de încredere a literaturii existente publicată în 2021 a constatat că mai multe articole alimentare au fost legate de un risc crescut de endometrioză, inclusiv:

  • grăsimile trans, care sunt rezultatul procesului de fabricare a alimentelor, care se găsesc în alimentele prăjite și ultraprocesate și care cresc nivelul de colesterol, precum și riscul apariției multor afecțiuni de sănătate, inclusiv diabet și boli de inimă
  • carnea roșie, care poate fi legată de diferite riscuri pentru sănătate în funcție de nivelul de consum
  • alcoolul, care poate contribui și la o gamă largă de alte probleme de sănătate.

Reducerea consumului de lactate ar putea ajuta. „Produsele lactate […] cresc nivelul de estrogen și [ele] conțin, de asemenea, acid palmitic, care este unul dintre acizii grași saturati care înrăutățesc simptomele”, a explicat dr. Kahleova.

Ce schimbări alimentare ar putea ajuta?Revizuirea din 2021 a mai constatat că, atunci când vine vorba de tratarea și gestionarea endometriozei, acizii grași polinesaturați – cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6 reduc proliferarea leziunilor endometriozei atât in vivo, cât și in vitro. Cresterea consumul de fructe, legume și pește și suplimente alimentare, inclusiv vitamine, minerale, omega-3, turmeric și ghimbir.·      Peștele, algele marine și nucile pot fi toate surse bune de omega-3.·      legume, în special legume crucifere, leguminoase și fructe bogate în antioxidanți și care sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, poate ajuta.·      excluderea glutenul, precum si pe cel al produselor lactate si al alimentelor bogate in carbohidrati.

Sursa: Teleexcelenta