Ați simțit pe pielea dumneavoastră ce înseamnă un sistem de sănătate subfinanțat?  De câte ori nu ați ajuns pe holurile unor spitale fară bani și personal medical fară compasiune?

Vă prezentăm o anchetă care a scos la iveală una dintre bolile din sistemul de sănătate românesc. Mai exact afacerile mai marilor din sistem. Cum într-un spital de stat funcționa de fapt unul privat. Pare un subiect de film dar în realitate este crud.

„O asociație a medicilor precum și medici din privat, au deschis în cadrul spitalului cabinete. Unii în contract cu Casa de Asigurări, alții fără contract cu Casa de Asigurări. Cacaratița făcută și creată a fost de o asociație a medicilor „ a declarat noul manager al spitalului din Caransebeș, Adrian Cican.

Sănătatea din România pare că nu se mai face bine. Pacienții au devenit cobaii medicilor, iar spitalele sunt căpușate în continuare de băieții deștepți – medicii, angajați la stat pe salarii la care alții doar visează și prestează de fapt în cabinetele private pe care și le-au deschis culmea tot în spitalul de stat.

Un caz particular întâlnim la spitalul din Caransebeș. O unitate plină de datorii unde medicii și-au organizat un sistem paralel de sănătate. Acuzația aparține noului manager care a preluat frâiele spitalului în octombrie. Aici a găsit ambulatoriul desființat și parterul spitalului plin de cabinete private.

Noul manager a precizat ce descoperiri a făcut în spital și cum datoriile unității spitalicești sunt cauzate de o asociație de medici care lucrează în privat. Banii care vin de la Casa de Asigurări ajung în buzunarele medicilor și nu în contul spitalului cum ar fi corect să ajungă. Practic medicii sunt pontați la serviciul în spital dar își desfășoară activitatea la cabinetul privat de unde își decontează serviciile medicale prin intermediul CAS.

Spitalul pierde bani dar cel mai mult pierde pacientul, de aceea ajung bolnavii să aducă pansamente și medicamente de acasă, spune Adrian Cican.

Peste paguba adusă spitalului, cabinetele sunt închiriate pe sume derizorii. În acest caz au fost sesizate și organele de anchetă.

VEZI ÎNTREGUL REPORTAJ DAR ȘI CE SPUNE FOSTUL MANAGER GHEORGHE BORCEAN AL SPITALULUI AICI

Reportajele Realitaţii vă prezintă, în fiecare sâmbătă, de la ora 19.00, lumea de lângă voi, cu problemele de zi cu zi, dar şi tarele unei societăţi aflate în colaps. Prin problemele ridicate, “Reportajele Realităţii” au un singur scop: să îndrepte, să îmbunătăţească, să însănăţoşească practicile administraţiei în comunitate, pentru voi. De aceea, echipa “Reportajelor Realităţii” vă invită ca, atunci când observaţi o neregulă să ne sesizaţi. Noi vom merge pe urme, pentru că aceasta este misiunea noastră: să facem curaţenie într-o societate în suferinţă.