Un test din salivă ar putea „schimba radical” lupta împotriva cancerului de prostată, susțin cercetătorii britanici.
Testul analizează ADN-ul bărbaților pentru a identifica riscul genetic moștenit de a face boala, relatează BBC.
Trimiterea acestor bărbați către biopsii și investigații prin RMN a dus la descoperirea unor forme agresive de cancer care, altfel, ar fi trecut neobservate.
Totuși, testul nu a demonstrat încă faptul că salvează vieți, iar experții spun că vor trece „ani” până când astfel de teste ar putea fi folosite în mod obișnuit.
În fiecare an, aproximativ 12.000 de bărbați mor din cauza cancerului de prostată în Marea Britanie.
Cererile pentru testarea de rutină a bărbaților sănătoși, cunoscută sub numele de screening, s-au intensificat după ce ciclistul olimpic Chris Hoy a anunțat că suferă de o formă terminală de cancer de prostată.
Screeningul a fost respins în trecut deoarece testul actual – care măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sânge – riscă să provoace mai mult rău decât bine.
Acest test din salivă nu caută semne directe de cancer în organism.
În schimb, analizează 130 de mutații din ADN-ul bărbaților, fiecare asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de prostată.
În cadrul studiului, cercetătorii au testat bărbați cu vârste între 55 și 69 de ani și le-au calculat riscul. Cei din top 10% al scorurilor de risc au fost invitați la investigații suplimentare – inclusiv biopsii și RMN-uri.
Publicat în New England Journal of Medicine, studiul a arătat:
- Din 745 de bărbați cu scor mare, 468 au acceptat testele suplimentare
- 187 au fost diagnosticați cu cancer de prostată
- 103 dintre aceștia aveau tumori cu risc crescut care necesitau tratament; 74 dintre acestea nu ar fi fost depistate în acest stadiu cu testele actuale
„Cu acest test, ar putea fi posibil să schimbăm radical situația cancerului de prostată”, a declarat prof. Ros Eeles, de la Institute of Cancer Research (Londra).
„Putem identifica bărbații cu risc de cancere agresive care au nevoie de investigații suplimentare și să îi scutim pe cei cu risc scăzut de tratamente inutile”, a adăugat ea.
„Două vieți salvate”
Dheeresh Turnbull, în vârstă de 71 de ani, a participat la studiu. Bărbatul a descoperit că se află în cea mai înaltă categorie de risc, deși nu avea istoric familial de cancer de prostată. Investigațiile ulterioare au confirmat că avea cancer.
„Am fost complet șocat, nu aș fi fost diagnosticat în acest stadiu dacă nu participam la studiu”, a mărturisit el.
Fratele său mai mic a fost, de asemenea, invitat să participe și a descoperit că are o tumoare agresivă.
„E incredibil să mă gândesc că, datorită acestui studiu, două vieți din familia mea au fost salvate”, a spus Dheeresh Turnbull.
„Mai e cale lungă”
Totuși, testul nu este încă pregătit pentru implementare generală.
Profesorul Dusko Ilic, de la King’s College London, a declarat că testul este „promițător”, dar că îmbunătățirea detectării cancerului este „doar modestă” atunci când este folosit împreună cu alți factori de risc precum vârsta, nivelul PSA și scanările RMN.
Potrivit lui, nu există încă „dovezi directe” că testul îmbunătățește supraviețuirea sau calitatea vieții, ceea ce înseamnă că sunt necesare studii suplimentare.
Cercetarea s-a concentrat, de asemenea, pe persoane de origine europeană, iar echipa lucrează acum la adaptarea testului pentru alte grupuri etnice. Se crede că bărbații de culoare au un risc dublu de a dezvolta cancer de prostată.
Cercetătorii atrag atenția și asupra problemelor legate de cost-eficiență, posibile efecte negative și momentul ideal pentru analiza riscului.
Testul din salivă va face parte din studiul-cheie, intitulat Transform, care urmărește să descopere cea mai bună metodă de introducere a screeningului pentru cancerul de prostată în Marea Britanie.
Profesorul Michael Inouye, de la Universitatea din Cambridge, a spus că este posibil ca acest studiu să fie considerat „un moment de cotitură” care a demonstrat utilitatea geneticii în evaluarea riscurilor.
Expertul a adăugat: „Este un pas important către implementarea clinică, dar drumul este încă lung.”
Potrivit lui, probabil „vor trece ani” până când NHS (Serviciul Național de Sănătate) va folosi un astfel de test.