Vaccinarea pacienților va deveni un serviciu obligatoriu pentru toți medicii de familie, în noul cadru legislativ din domeniul medical, după cum a declarat, marți, 8 aprilie, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

„În momentul de faţă sunt medici de familie care nu au contract cu casa şi capitole de vaccinare, ceea ce este impardonabil. Ea va deveni o obligativitate”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa „Sănătatea – o componentă socială care a devenit domeniu de siguranţă naţională”, organizată de cursdeguvernare.ro.

De asemenea, Adrian Streinu-Cercel a subliniat faptul că rata de vaccinare a scăzut nu doar în România, ci și la nivel mondial, potrivit Agerpres.

„Am avut o experienţă cât se poate de neplăcută cu HPV (n.r. vaccinarea HPV). (…) A fost un fiasco. (…) Acum campania de HPV a început să meargă foarte bine. Este şi compensat şi încercăm să mai extindem compensarea până la vârsta de 26 de ani. Este valabilă şi pentru fetiţe şi pentru băieţi. (…)

Rata vaccinării a scăzut atât în România, cât și la nivel mondial

Dacă le spunem cât se poate de clar că dacă nu îţi vaccinezi copilul şi copilul dezvoltă boala, atunci tu trebuie să îi plăteşti spitalizarea, atunci cred că se schimbă puţin datele problemei.

Dacă îi spunem că dacă nu vii la controale repetate şi te cheamă să îţi faci control regulat şi nu vii…îţi pierzi asigurarea de sănătate şi te pune la plată. (…) În Germania dacă nu te duci să îţi faci controlul, ai o problemă”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

La rândul lui, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Marinescu, a spus că un medic nu poate fi antivaccinist.

„Am constatat, spre suprinderea mea, în ultimele întâlniri care au fost cu medici, că nu toţi gândeau aşa, o minoritate, unii m-au speriat. Aveau o abordare mai mult decât cetăţeanul care este antivaccinist. (…)

Nu poţi să fii medic antivaccinist. Înseamnă că nu eşti medic şi nu ar trebui să ai drept de liberă practică”, a arătat medicul.