Organizaţia „Salvaţi Copiii” atrage atenţia asupra unei tendinţe îngrijorătoare în România: tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii, ceea ce a condus la scăderea progresivă a ratelor de acoperire vaccinală, în special pentru vaccinurile obligatorii, cum ar fi ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). România a înregistrat 77.8% dintre toate cazurile de rujeolă din Uniunea Europeană, o situaţie îngrijorătoare, mai ales în contextul unui studiu recent care subliniază disparităţele semnificative între judeţe.

Conform datelor colectate de „Salvaţi Copiii”, acoperirea naţională pentru vaccinul ROR este de doar 69,4%, cu diferenţe mari între zonele urbane şi rurale. În judeţe precum Giurgiu, rata vaccinării este aproape de 100%, în timp ce în judeţe precum Neamţ şi Hunedoara, aceasta ajunge la sub 50%. De asemenea, vaccinul pneumococic înregistrează o acoperire de 63,1%, iar vaccinul HPV este resimţit ca o provocare, având un interes scăzut în rândul părinţilor.

Principalele bariere în calea vaccinării sunt legate de lipsa informării, dezinformarea pe reţelele sociale, birocraţia excesivă, dar şi desfiinţarea vaccinării în şcoli. În plus, există o reticenţă generală, în special în mediul rural, unde părinţii se tem de reacţiile adverse şi nu sunt convinşi de importanţa vaccinării.

Studiul realizat de „Salvaţi Copiii” subliniază necesitatea unor acţiuni urgente pentru combaterea acestei crize de sănătate publică. Printre soluţii se numără îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate, extinderea reţelei de asistenţă medicală comunitară, reintroducerea vaccinării în şcoli şi reducerea birocraţiei. Organizaţia face apel la autorităţi şi la profesioniştii din domeniul sănătăţii să colaboreze pentru a creşte încrederea în vaccinuri şi a proteja sănătatea copiilor din România.

Sursa: Realitatea Medicala