În urma unei modificări importante a legislației, copiii aflați în pericol de viață vor putea beneficia de tratament imediat din partea oricărui medic de la Urgențe, indiferent de specializarea acestuia. Această schimbare crucială a legii vine ca răspuns la tragedia petrecută în toamna anului trecut, când un adolescent de 16 ani a murit din cauza unei intervenții întârziate, incident ce a pus în evidență lacunele sistemului medical în ceea ce privește tratamentele de urgență pentru tineri.

În octombrie 2024, un adolescent din Târgu Jiu a decedat din cauza unei peritonite, o afecțiune gravă ce necesita intervenție chirurgicală urgentă. Conform relatărilor, medicul de gardă al spitalului respectiv a refuzat să-l opereze pe tânărul în suferință, invocând faptul că nu este specialist pediatru. Așadar, adolescentul a fost lăsat ore întregi să aștepte o ambulanță care să-l transporte la un alt spital, însă nu a supraviețuit până la transferul efectiv.

În urma unei analize atente a situației, s-a decis modificarea legislației pentru a preveni repetarea unor cazuri similare. Noua lege permite acum ca orice medic de gardă, indiferent de specializarea sa, să poată interveni rapid în cazul copiilor aflați în pericol de moarte, având în vedere că timpul poate fi esențial în salvarea unei vieți.

În multe cazuri de urgență, mai ales în spitalele din zonele rurale sau din orașele mici, nu există întotdeauna un medic specialist pediatru disponibil. Prin urmare, prin modificarea legii, autoritățile speră să reducă numărul de decese provocate de întârzierile în intervențiile medicale.

De asemenea, incidentul din Târgu Jiu a dus la sancționarea medicului implicat, acesta fiind amendat cu suma de 3.000 de lei. Mai mult, el este în continuare cercetat atât de autoritățile legale, cât și de Colegiul Medicilor, care analizează dacă a existat vreo abatere de la etica profesională sau neglijență în îndeplinirea obligațiilor sale.

 

Sursa: Realitatea Medicala