Medicii infecționiști îndeamnă locuitorii să se vaccineze împotriva gripei.

Institutul Național de Sănătate Publică raportează o creștere cu aproape 15% a cazurilor de infecții respiratorii comparativ cu săptămâna precedentă.

Conform INSP, peste 93.600 de infecţii respiratorii s-au înregistrat în perioada 11-17 noiembrie.

La nivel național, s-au înregistrat, de asemenea, 220 de cazuri de gripă clinică, iar de la începutul sezonului au fost raportate 12 cazuri de gripă confirmate de laborator.

Cazurile de gripă, în creștere

Peste 958.000 de români s-au vaccinat antigripal până la data de 17 noiembrie, majoritatea acestora beneficiind de decontare în regim compensat.

Medicii îndeamnă populația să se imunezeze cu serul antigripal, în contextul în care sezonul gripelor începe, de obicei, spre sfârșitul lunii decembrie și are o intensitate maximă în lunile ianuarie, februarie, chiar martie.

Este al doilea an în care vaccinul antigripal trebuie procurat din farmacii, pe baza unei rețete prescrise de medicul de familie sau de un specialist.

La nivelul județului Constanța, peste 50.000 de locuitori s-au vaccinat până acum împotriva gripei.

Vaccinul, recomandat persoanelor vulnerabile

„Suntem în perioada în care au apărut deja primele cazuri de gripă, așa că este recomandată efectuarea vaccinării antigripale, datorită faptului că formarea imunității necesită o perioadă de două-trei săptămâni. Practic, după administrare, există această perioadă în care organismul nu este încă protejat, și de aceea trebuie administrat vaccinul nu în plină epidemie”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, citată de Radio România Constanța.

Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor, mai ales celor din categoriile vulnerabile, precum persoanele cu afecțiuni cronice, bătrânii și copiii, a precizat medicul infecționist.

„Pentru pacienții cu comorbidități asociate, care pot prezenta evoluții severe, complicații, în cazul gripei. Se recomandă efectuarea vaccinării și la copii, deoarece în perioada școlii, ulterior urmează perioada sărbătorilor de iarnă, în care oamenii se deplasează în diverse vacanțe, deci vor crește aceste contacte interumane, se recomandă efectuarea vaccinării”, a adăugat sursa citată.

Vaccinul antigripal este gratuit pentru copii, femei însărcinate, vârstnici și pacienți cu afecțiuni cronice, în timp ce pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani, vaccinul este compensat cu 50%.

 

Sursa: Newsinn