De mai bine de o oră ministrul de Finanțe – Marcel Boloș discută la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu pentru a pune la punct ultimele detalii pentru cele două ordonanțe ale austerității.

Social-democrații insistă cu creșterea TVA, dar și cu o nouă taxă pentru proprietari. După ce au discutat mai bine de două ore la sediul partidului, liberalii au venit și ei la discuții cu propriile propuneri: mai puțini șefi în administrația publică și eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu salarii mari. 

Planul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor prevede eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu salarii peste 10.000 lei.

Miniștrii analizează un plan de măsuri prin care să reducă deficitul bugetar, dar și cheltuilelile statului. În prezent, se discută pe un Plan cu 16 măsuri prin care vor fi desființate posturi în sistemul bugetar.

Spre exemplu, numărul de funcții de conducere va fi redus de la 12% la 8%, iar numărul de secretari de stat va fi redus cu 30%.

Ce cuprind ordonanțele austerității

Ministrul de Finanțe discută la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu pentru a pune la punct ultimele detalii pentru cele două ordonanțe ale austerității. Cu o gaură la buget de aproximativ 40 de miliarde de lei și cu deficitul bugetar în creștere, Executivul apelează la măsuri disperate, iar primele care vor fi adoptate îi vizează pe bugetari. 

MĂSURI DISPERATE, ROMÂNII VOR SCOATE MAI MULȚI BANI DIN BUZUNAR

-eliminarea pragului de 5% la TVA
-contribuție la sănătate 10% în construcții și agricultură
-impozit pe venit 10% în IT (peste un anumit plafon)
-majorarea accizele la tutun și alcool
-taxă de 15% pentru companiile care duc profitul în străinătate
-1% pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro
-impozit 1% din cifra de afaceri (până în 300.000 euro) sau 3% (peste 300.000 pentru microîntreprinderi)

GUVERNUL PREGĂTEȘTE ORDONANȚELE AUSTERITĂȚII

-reorganizarea sistemului bugetar
-desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat
-reducerea numărului de secretari de stat cu 20%
-reducerea cheltuielilor în ministere (plan până la 1 ianuarie)
-comasarea unor instituții publice

Premierul recunoaște că vor fi două ordonanțe ale austerității. Niciun salariu nu va fi, însă, tăiat, spune Marcel Ciolacu. Primele măsuri vor fi luate săptămâna viitoare și vor viza reorganizarea sistemului bugetar. Iar a doua ordonanță vine cu eliminarea scutirilor de taxe în construcții, IT și agricultură! Potrivit unor surse, Guvernul analizează și alte măsuri, printre care majorarea sau introducerea de noi taxe pentru companii. Marcel Ciolacu anunță o nouă întâlnire pe acest subiect cu ministrul Finanțelor, chiar la începutul săptămânii viitoare.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să meargă mai departe cu revoluția fiscală. Și companiile cu cifra mare de afaceri sau cu profit în străinătate vor plăti noi taxe. Până atunci, ca să mai distragă atenția, executivul vrea să desființeze posturi la stat și să facă economii în ministere, având în vedere gaura uriașă din buget.

„NU vor fi tăieri de facilități care să ducă la tăieri de salarii, în acele cazuri se mărește salariul minim astfel încât să nu fie aceste pierderi. Înțeleg că se vorbește de noi taxe, vă spun că nu sunt noi taxe, este o reașezare a climatului concurențial corect într-un stat.

Nu pot accepta comentarii că dacă nu face într-un anumit fel guvernul, anumite categorii nu vor respecta legea. Pentru toți e o decizie clară – respectarea legii”, a spus Marcel Ciolacu.

sursa: Realitatea PLUS