Menstruatia este rezultatul modificarilor endometrului, sub influenta hormonilor ovarieni si apare de la primul ciclu menstrual pana la menopauza. Prima menstruatie poate sa apara la 11-13 ani si se numeste menarha. Menstruatia dispare odata cu sfarsitul perioadei reproductive, cand se instaleaza menopauza (45-55 ani).

Lipsa menstruatiei (amenoreea) este cauzata, in general, de modificarile hormonale. Aceasta poate sa se manifeste pentru o singura luna sau se poate prelungi pe o perioada de mai multe luni. Ocazional, menstruatia poate sa dispara complet sau pot aparea scurgeri de tip pete (spotting) intre menstre. 

Tipuri de amenoree

Nu tot timpul absența menstruației reprezintă amenoree. De exemplu, lipsa ciclului menstrual pentru o lună nu este semnul amenoreei, însă poate fi semnul unei sarcini în urma unui act sexual neprotejat. Totuși, există două tipuri de amenoree caracterizate diferit: cea primară și cea secundară. 

Amenoree primară – apare în rândul adolescentelor este oferită ca diagnostic în cazul în care menstruația nu apare până la vârsta de 16 ani. În acest caz, se vor efectua investigații, iar medicul va stabili cauza absenței ciclului menstrual. 

Amenoree secundară – apare în perioada fertilă a unei femei din diverse cauze.

În ambele cazuri se recomandă un consult medical de specialitate în cel mai scurt timp. 

Cauze care duc la apariția amenoreei

Amoreea poate apărea din diverse motive, fie din cauze naturale, fie din cauza anumitor medicamente sau probleme medicale.

Cauze naturale: menopauză, sarcină și în perioada alăptării. Acest lucru este perfect normal și nu cauzează un motiv de îngrijorare deoarece face parte din procesele naturale ale organismului. 

Medicația: contraceptive, tratamentele pentru alergii sau hipertensiune, antipsihoticele și antidepresivele pot cauza tulburări ale ciclului menstrual. 

Dezechilibru hormonal: sindromul ovarelor polichistice, disfuncții tiroidiene precum hipotiroidism sau hipertiroidism sau menopauza prematură. 

Stilul de viață: alimentația,  sportul,  perioade cu situațiile stresante pot avea repercusiuni în ceea ce privește menstruația. 

 O greutate sub medie poate opri ovulația. O greutate peste medie poate provoca anumite afecțiuni determinând amenoreea. Stresul este cel mai de temut dușman și în acest caz. Situațiile stresante afectează glanda care produce hormoni, deci va exista un dezechilibru menstrual. 

Care sunt tratamentele pentru amenoree

Tratamentul pentru amenoree depinde de cauza de bază, precum și de starea de sănătate și obiectivele individului.

Dacă amenoreea primară sau secundară este cauzată de factori ai stilului de viață, medicul dumneavoastră vă poate sugera modificări ale stilului de viață:

Greutate: Excesul de greutate sau sever subponderal vă poate afecta ciclul menstrual. Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase ajută adesea la echilibrarea nivelurilor hormonale și la restabilirea ciclului menstrual.

Stres: Evaluează zonele de stres din viața ta și reduce lucrurile care provoacă stres. Dacă nu puteți reduce stresul pe cont propriu, cereți ajutor familiei, prietenilor sau unui ascultător profesionist, cum ar fi un consilier sau psiholog.

Nivelul de activitate fizică: Poate fi necesar să vă schimbați sau să vă ajustați nivelul de activitate fizică pentru a vă ajuta să reporniți ciclul menstrual.

Pentru amenoreea primară, în funcție de vârstă și de rezultatele testului funcției ovarului, furnizorii de servicii medicale vă pot recomanda așteptarea atentă. Dacă un test al funcției ovarului arată un nivel scăzut al hormonului foliculostimulant (FSH) sau al hormonului luteinizant (LH), menstruația poate fi doar întârziată. La femeile cu antecedente familiale de menstruație întârziată, acest tip de întârziere este frecventă.

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/diagnosis-treatment/drc-20369304

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3924-amenorrhea

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/amenorrhea

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala