Artrita reprezinta o boala inflamatorie cronica sau acuta cu afectare articulara, de cauza multifactoriala. Principalele simptome ale artritei sunt durerea și rigiditatea articulațiilor, care de obicei se agravează odată cu vârsta. În prezent existand peste 100 de tipuri ale afectiunii, dar cele mai comune tipuri de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.

Artrita și artroza par la fel. Ambele afectează oasele, articulațiile și ligamentele. Mai mult, simptomele sunt similare, ambele boli incluzând durere și rigiditatea articulațiilor. Însă diferența dintre ele este importantă. Dacă artrita este o umbrelă pentru mai multe tipuri de afecțiuni care duc la inflamarea articulațiilor, artroza reprezintă un tip particular de artrită. Artroza sau osteoartrita face parte dintre cele aproximativ 200 de tipuri de artrită. Apare ca urmare a erodării normale a articulațiilor și a cartilajului oaselor, iar odată ce acest cartilaj dispare în totalitate, oasele se freacă de articulații, moment în care apare durerea, rigiditatea și umflarea pielii din jur.

Tratamentele variază în funcție de tipul de artrită. Principalele obiective ale tratamentelor pentru artrită sunt reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

 Simptome

Cele mai frecvente semne și simptome ale artritei implică articulațiile. În funcție de tipul de artrită, semnele și simptomele pot include:

·      Durere

·      Umflătură

·      Roşeaţă

·      Scăderea gamei de mișcare

·      Rigiditate 

Cauze

Cauzele de aparitie ale artritei sunt multiple si in majoritatea situatiilor sunt reprezentate de catre: factori genetici, traumatisme articulare care favorizeaza aparitia artritei degenerative, afectiuni metabolice (guta), infectii (boala Lyme) sau afectiuni autoimune (lupus eritematos sistemic).

Principalele tipuri de artrita intalnita in practica medicala in functie de agentul etiologic care ii determina aparitia sunt reprezentate de catre:

  • Artrita degenerative (mecanică): alterarea articulatiilor prin degenerare cartilajelor datorita varstei si suprasolicitarii mecanice;
  • Artrita inflamatorie: Inflamația reprezintă o parte din procesul de vindecare a organismului, putând apărea ca un mecanism de apărare în fața virusurilor și a bacteriilor. Cu toate acestea, în cazul artritei inflamatorii, inflamația apare fără un motiv întemeiat, la suprafața încheieturilor și stratului superficial al oaselor. Artrita inflamatorie se clasifică în artrită reumatoidă, artrită reactivă și spondiloză;
  • Artrita infectioasa apare in urma infectiilor bacteriene sau fungice ale organismului, cei mai frecventi patogeni implicati in aparitia artritei septice fiind reprezentati de catre Shigella, Salmonella, gonococ, streptococ (artrita reactiva post streptococica), stafilococ, Mycobecterium tuberculosis, chlamidii, virusul hepatitei C si diverse specii de Candida;
  • Artrita metabolica se datoreaza acumularii de purine, cea mai cunoscuta forma de boala fiind reprezentata de guta;
  • Artrita infantila apare ca urmare a unor dereglari ale sistemului imunitar in perioada copilariei, principala forma de boala fiind reprezentata de catre artrita idiopatica juvenila – AIJ;
  • Artrita psoriazica apare la pacientii cu psoriazis si se datoreaza dereglarii sistemului imun.

 Factori de risc

Factorii de risc pentru artrită includ:

·      Istorie de familie – Unele tipuri de artrită apar în familii, așa că este mai probabil să dezvolți artrită dacă părinții sau frații tăi au această tulburare.

·      Vârstă – Riscul multor tipuri de artrită – inclusiv osteoartrita, artrita reumatoidă și guta – crește odată cu vârsta.

·      Sexul – Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă, în timp ce majoritatea persoanelor care au gută, un alt tip de artrită, sunt bărbați.

·      Leziuni articulare anterioare – Persoanele care s-au rănit la o articulație, poate în timp ce practicau un sport, au mai multe șanse de a dezvolta artrită în acea articulație.

·      Obezitatea – Transportul kilogramelor în exces pune stres asupra articulațiilor, în special a genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Persoanele cu obezitate au un risc mai mare de a dezvolta artrita. 

Complicații

Artrita severă, mai ales dacă vă afectează mâinile sau brațele, vă poate îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice. Artrita articulațiilor care poartă greutăți te poate împiedica să mergi confortabil sau să stai drept. În unele cazuri, articulațiile își pot pierde treptat alinierea și forma. 

Tratamentul afectiunii se bazeaza pe urmatoarele principii:

  • Reducerea inflamatiei si durerii cu ajutorul analgezicelor, antiinflamatoarelor si al corticoterapiei, antireumaticelor si antiiritantelor;
  • Imbunatatirea mobilitatii cu ajutorul hidroterapiei, a terapiei ocupationale si adoptarea unui program de exercitii fizice zilnice pe termen lung (innot, mersul pe jos sau cu bicicleta);
  • Tratament chirurgical de reconstructie sau protezare a articulatiilor afectate, fuziunea articulara (practicata in cazul afectarii articulatiilor mici ale mainilor, gleznelor si degetelor).

 Referințe:

  • Measuring health status in arthritis

– https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/art.1780230203

-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772

  • Psoriatic arthritis

– https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0049017273900358

  • Evolving concepts of rheumatoid arthritis

– https://www.nature.com/articles/nature01661

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala