Infectiile genitale sunt afectiuni des intalnite mai ales in cazul femeilor si barbatilor cu o viata sexuala activa. Netratate, aceste infectii pot produce complicatii grave, cu repercusiuni ireversibile asupra sanatatii noastre.

La femei, infectiile vaginale pot afecta fertilitatea, libidoul, capacitatea de a ajunge la orgasm, pot declansa aparitia unor grave afectiuni precum boala inflamatorie pelvina sau pot cauza o sarcina cu probleme.

La barbati, afectiunile intime pot cauza prostatita cronica, scaderea nivelului de energie, disconfort in timpul actului sexual si la urinare. De asemenea, ele deschid poarta spre o multime de alte afectiuni mai grave, printre care si impotenta sau compromiterea sistemului imunitar.

Copiii sub 4 ani și persoanele necircumcise au cel mai mare risc de a fi diagnosticați cu această afecțiune. Balanita cu Candida este mai probabil să apară dacă aveți o afecțiune numită fimoză.

Chiar dacă pentru mulți bărbați simptomele nu sunt evidente, acest lucru nu înseamnă că ele nu există. Din contră, corpul vorbește și transmite informația unui dezechilibru, iar printre cele mai cunoscute simptome ale candidozei la bărbați se numără:

·      Mici pustule albe și papule mici rosii;

·      Mâncărime: din zona genital, este specific și altor afecțiuni, precum balanita bacteriană, dermatita de contact.

·      Scăderea libidoului: poate fi un simptom al candidozei. Această manifestare are implicații și la nivel hormonal, dar este prezentă și din cauza disconfortului creat de infecția fungică cu candida.

·      Usturime: zona genitală devine roșie și inflamată.

·      Secreții: abundente de culoare albă

·      Dureri în timpul actului sexual

Care sunt factorii favorizanti pentru candidoza genitala?

  • contactele sexuale neprotejate 
  • diabetul zaharat
  • sarcina
  • ciclul menstrual
  • lipsa unor vitamine (A si C) si deficitul de fier
  • extremele de varsta
  • tratamentul cu antibiotice
  • scaderea imunitatii
  • contraceptivele orale mai ales cele cu continut ridicat de estrogen
  • boli cronice cu afectare hormonala sau renala
  • radioterapia
  • deficite imunitare

Tratament

Tratamentul candidozei la bărbați nu este foarte diferit de cel pentru femei. Totuși, atunci când pacientul se confruntă cu o serie de 4-5 episoade de candidoză, în decursul unui an, se impune un tratament de specialitate mai puternic, capabil să facă față sensibilității organismului la infecții.

·      Tratament antifungic: prima opțiune este aplicarea locală a tratamentelor pe bază de antimicotice. Acestea se găsesc sub formă de unguente sau creme, dar și sub formă de comprimate. În unele situații, pot fi stabilite forme de tratament pentru candida la bărbați în doză unică, în funcție de tipul infecției (recurentă, izolată).

·      Tratament pentru parteneri: În general, se folosește o cremă pentru candidoză la bărbați și tratamente sub formă de ovule pentru femei, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, în mod obligatoriu.

·      Circumcizie: doar în cazul în care candidoza nu cedează la tratamentele antifungice prescrise de medicul specialist.

·      Tratamente naturiste: tratamentele medicamentoase pot fi susținute și de tratamente naturiste, dar numai la indicațiile medicului specialist. Este recomandat să fie incluse în alimentație cât mai multe legume crude sau fierte la aburi, usturoiul, cerealele complete, carnea de pește și de pasăre, ghimbirul, cimbrul, rozmarinul sau mușeţelul. Numeroase plante medicinale cu efect antimicotic pot fi de ajutor în lupta împotriva candidozei.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala