Remisia diabetului este o idee destul de nouă și nu se poate spune că există suficiente dovezi că poate fi permanentă. E bine de știut că, după o perioadă de remisie, diabetul poate reveni, motiv pentru care este important ca persoana diagnosticată cu această afecțiune să respecte indicațiile medicului curant legat de gestionarea bolii. 

Diabetul de tip 2 este cea mai răspândită formă de diabet la nivel mondial, iar dieta este recunoscută ca o parte esențială a tratamentului. Însă, legat de ce dietă ar trebui aleasă, studiile anterioare au raportat rezultate mixte. 

Pentru a soluționa această lipsă de dovezi, o echipă de cercetători internaționali și-a propus să evalueze eficacitatea și siguranța dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și a celor cu conținut foarte scăzut de carbohidrați la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, comparativ cu dietele de control (în mare parte cu conținut scăzut de grăsimi).  

Remiterea diabetului de tip 2, astfel încât să nu mai fie necesare medicamente pentru scăderea glicemiei, a fost obținută la aproximativ 20% dintre pacienții care utilizează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați la un cabinet general din nordul Angliei, indică noi date prezentate la conferinţa „Diabetes Professional Care 2022”. 

David Unwin, MD, medic primar la Norwood Surgery, Southport, Marea Britanie, și-a văzut cel de-al 125-lea pacient cu remisie a diabetului de tip 2 după ce au urmat programul cu conținut scăzut de carbohidrați. „Din acei pacienți care aleg o dietă săracă în carbohidrați, 50% dintre ei obțin remisie, economisind bugetul NHS pentru medicamente cu 68.000 de lire sterline pe an numai pentru diabet”, a raportat el. 

Practica lui National Health Service (NHS) are 530 de pacienti inregistrati cu diabet de tip 2. „Am văzut că remiterea fără medicamente se întâmplă de 125 de ori în practica noastră, ceea ce reprezintă 20% din întregul nostru registru al diabeticilor NHS”, a spus el în timpul discursului său principal. 

El a prezentat date despre ceea ce prezice remiterea diabetului de tip 2 fără medicamente, raportând perspective dintr-o evaluare de 8 ani a programului cu conținut scăzut de carbohidrați la 186 de pacienți. În medie, pacienții care au urmat dietă au avut o scădere medie a A1c de 33%, precum și reduceri ale trigliceridelor cu 30%, tensiunii arteriale sistolice de 8,6%, colesterolului total de 10% și colesterolului/lipoproteinelor cu densitate mare ( HDL-C) de 12%. De asemenea, greutatea a scăzut cu o medie de 10,3%. 

Când a fost întrebată dacă va adăuga medicamente antidiabetice la gestionarea pacienților care urmează dietă care au prezentat o scădere semnificativă a A1c, dar nu au obținut remisiune, ea a spus: „Dacă aș adăuga medicamente sau nu, ar depinde cu adevărat de A1c al pacientului, precum și dacă au vrut să încerce medicamente sau nu, pentru că unii chiar nu le doresc. Dar știm cu cât A1c este mai mare, cu atât rezultatele sunt mai rele, așa că aș lua în considerare cu siguranță adăugarea de medicamente.”

Ruth Tapsell, MBBS, medic generalist de la Hartland Surgery, Devon, Marea Britanie, a oferit programul cu conținut scăzut de carbohidrați pacienților săi cu diabet de tip 2 timp de aproape 5 ani. „Am observat aceleași rezultate ca cele găsite de dr. Unwin, inclusiv remisiuni multiple ale diabetului de tip 2 și prediabetului, precum și o scădere semnificativă în greutate, în special la cei care au ținut dieta yo-yo și s-au luptat cu greutatea toată viața”, ea. spus. 

Pe baza dovezilor de certitudine scăzute până la moderate, cercetătorii au descoperit că pacienții care au urmat diete cu conținut scăzut de carbohidrați au atins rate mai mari de remisiune a diabetului, comparativ cu pacienții cu dietele de control, fără evenimente adverse.

Adoptarea acestor diete a contribuit la pierderea în greutate, la reducerea consumului de medicamente și la îmbunătățirea nivelului trigliceridelor la șase luni. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste beneficii s-au diminuat la 12 luni, o constatare în concordanță cu analizele anterioare, iar unele dovezi au arătat o înrăutățire a calității vieții și a nivelurilor de colesterol la 12 luni.

Ca atare, oamenii de știință sugerează că medicii ar putea lua în considerare o dietă cu conținut redus de carbohidrați pentru gestionarea diabetului de tip 2, în timp ce monitorizează și ajustează activ medicamentele pentru diabet, după cum este necesar. Aceștia concluziuonează că sunt necesare și alte studii pe termen lung, bine concepute, controlate caloric și randomizate, pentru a determina efectele acestei diete asupra pierderii în greutate susținute și a remisiei diabetului, precum și a mortalității cardiovasculare.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala