Prediabetul inseamna valori crescute ale zaharului din sange dar nu suficient de crescute pentru ca pacientul sa fie diagnosticat cu diabet zaharat. Un continuum de la normoglicemie, prin înrăutăţirea disglicemiei, spre valorile hiperglicemice diagnostice pentru DZ tip 2 sunt adesea intalnite  inainte ca un pacient sa faca diabet zaharat.

Rata de progresie către DZ tip 2 a persoanelor este de aproximativ 7% pe an, deci după 10 ani DZ tip 2 se va dezvolta la aproximativ 70% dintre pacienţi.

Testul de toleranta la glucoza (TIGO) este esential in stabilirea instalarii prediabetului.

Factorii de risc ai prediabetului sunt aceiaşi ca în cazul DZ tip 2 

Simptome si teste screening:

Prediabetul poate fi “silentios”, caz in care doar testele de screening (analizele uzuale de sange, monitorizarea glicemiei) pot trage un semnal de alarma.

Defectele fiziopatologice cunoscute care stau la baza DZ tip 2 sunt recunoscute în starea de prediabet: creşterea rezistenţei la insulină şi tulburarea funcţiei celulelor β pancreatice, odată cu creşterea în greutate.

Screeningul pentru detectarea prediabetului şi intervenţiile în acest stadiu au cel mai mare potenţial de impact asupra evoluţiei şi tratamentului DZ tip 2.

Recomandari screening prediabet si diabet pentru adulti asimptomatici:

Testarea ar trebui avuta in vedere de catre cei care sunt supraponderali sau obezi (au un Indice de Masa Corporala peste 25) si care prezinta unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

  • Rude de gradul I cu diabet zaharat
  • Apartenenta la o rasa cu risc crescut: latini, afro-americani, americani, asiato-americani
  • Istoric de boala cardiovasculara
  • Hipertensiune arteriala (>140/90 mmHg sau in terapie pentru HTA)
  • HDL colesterol <35 mg/dl si/sau trigliceride >250mm/dl
  • Femei cu sindromul ovarelor polichistice 
  • Sedentarism
  • Alte conditii clinice asociate cu insulinorezistenta precum acantosis nigricans, obezitate morbida si altele.

De asemenea, se recomanda:

  • Pacientii cu diabet (Hemoglobina glicata Hb A1c 5.7%) se testeaza anual.
  • Femeile diagnosticate cu diabet gestational in antecedente se testeaza minim la fiecare 3 ani.
  • Pentru ceilalti pacienti testarea incepe de la 35 ani.
  • Daca rezultatele sunt normale, repetarea testarii ar trebui facuta la intervale de 3 ani, cu ajustarea acetora in functie de rezultate si de factorii asociati.
  • Pacientii cu HIV.

Studii intervenţionale de prevenţie a progresiei de la prediabet la DZ tip 2 Există dovezi de înaltă calitate, din studii randomizate, controlate, de prevenţie primară, care sprijină eficienţa intervenţiilor în stilul de viaţă în prevenirea/întârzierea evoluţiei prediabetului spre DZ tip 2.

 Cei mai multi pacienti cu prediabet vor face diabet zaharat de tip 2 in urmatorii ani daca nu isi schimba stilul de viata. Sunt studii care arata ca o scadere a greutatii corporale cu 10% dimineaza riscul de diabet zaharat de tip 2 la cei diagnosticati cu prediabet.

Cea mai puternică dovadă provine din Programul de prevenţie a diabetului (DPP), care a demonstrat că o intervenţie intensivă în stilul de viaţă şi care a dus la o scădere în greutate de 5 – 7%, a redus incidenţa DZ tip 2 cu 58% pe parcursul a trei ani. S-a comparat intervenţia asupra stilului de viaţă cu intervenţia medicamentoasă (metformin) şi un grup de control (placebo) timp de peste 2,8 ani. Fiecare grup analizat a avut un beneficiu mai mare la intervenţia asupra stilului de viaţă decât de la metformin (24), la un raport aproape de 2:1.

 Prediabetul este reversibil, instalarea diabetului se poate evita prin preventie, mersul la medic pentru teste si controale de rutina, mai multa disciplina in plan alimentar si miscare.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala