Tulburarea bipolară, numită anterior depresie maniacală, este o afecțiune de sănătate mintală care provoacă schimbări de dispoziție extreme care includ niveluri emoționale ridicate (mania sau hipomanie) și scăderi (depresie).

Când devii deprimat, s-ar putea să te simți trist sau fără speranță și să-ți pierzi interesul sau plăcerea în majoritatea activităților. Când starea ta de spirit se schimbă către manie sau hipomanie (mai puțin extremă decât manie), te poți simți euforic, plin de energie sau neobișnuit de iritabil. Aceste schimbări de dispoziție pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.

Episoadele de modificări ale dispoziției pot apărea rar sau de mai multe ori pe an. În timp ce majoritatea oamenilor vor experimenta unele simptome emoționale între episoade, unii pot să nu experimenteze niciunul.

Deși tulburarea bipolară este o afecțiune pe tot parcursul vieții, vă puteți gestiona schimbările de dispoziție și alte simptome urmând un plan de tratament. În cele mai multe cazuri, tulburarea bipolară este tratată cu medicamente și consiliere psihologică (psihoterapie).

Simptome

Există mai multe tipuri de tulburări bipolare și tulburări asociate. Acestea pot include manie sau hipomanie și depresie. Simptomele pot provoca schimbări imprevizibile ale dispoziției și comportamentului, ducând la suferință semnificativă și dificultăți în viață. 

Tulburare bipolară I. Ați avut cel puțin un episod maniacal care poate fi precedat sau urmat de episoade hipomaniacale sau depresive majore. În unele cazuri, mania poate declanșa o ruptură de realitate (psihoză).

Tulburarea bipolară II. Ai avut cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal, dar nu ai avut niciodată un episod maniacal.

Tulburare ciclotimică. Ați avut cel puțin doi ani – sau un an la copii și adolescenți – de multe perioade de simptome de hipomanie și perioade de simptome depresive (deși mai puțin severe decât depresia majoră).

Alte tipuri. Acestea includ, de exemplu, tulburările bipolare și tulburările asociate induse de anumite medicamente sau alcool sau din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi boala Cushing, scleroza multiplă sau accidentul vascular cerebral.

Tulburarea bipolară II nu este o formă mai ușoară de tulburare bipolară I, ci un diagnostic separat. În timp ce episoadele maniacale ale tulburării bipolare I pot fi severe și periculoase, persoanele cu tulburare bipolară II pot fi deprimate pentru perioade mai lungi, ceea ce poate provoca o afectare semnificativă. Deși tulburarea bipolară poate apărea la orice vârstă, de obicei este diagnosticată în anii adolescenței sau la începutul anilor 20. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, iar simptomele pot varia în timp.

Manie și hipomanie

Mania și hipomania sunt două tipuri distincte de episoade, dar au aceleași simptome. Mania este mai severă decât hipomania și provoacă probleme mai vizibile la locul de muncă, la școală și activitățile sociale, precum și dificultăți în relație. Mania poate, de asemenea, declanșa o pauză de realitate (psihoză) și necesită spitalizare. 

Atât un episod maniacal, cât și un episod hipomaniacal includ trei sau mai multe dintre aceste simptome:

·      Anormal de optimist, săritor sau cu fir

·      Activitate crescută, energie sau agitație

·      Senzație exagerată de bunăstare și încredere în sine (euforie)

·      Scăderea nevoii de somn

·      Vorbăreală neobișnuită

·      Gânduri de curse

·      Distractibilitatea

·      Luare proastă a deciziilor – de exemplu, cumpărături, asumarea de riscuri sexuale sau investiții prostești

·      Episod depresiv major

Un episod depresiv major include simptome care sunt suficient de severe pentru a provoca dificultăți vizibile în activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, activitățile sociale sau relațiile.

Un episod include cinci sau mai multe dintre aceste simptome:

·      Dispoziție depresivă, cum ar fi senzația de tristețe, gol, lipsă de speranță sau lacrimi (la copii și adolescenți, starea de spirit depresivă poate apărea ca iritabilitate)

·      Pierderea marcată a interesului sau lipsa de plăcere în toate – sau aproape în toate – activitățile

·      Scădere semnificativă în greutate atunci când nu țin dietă, creștere în greutate sau scăderea sau creșterea apetitului (la copii, eșecul de a crește în greutate așa cum era de așteptat poate fi un semn de depresie)

·      Fie insomnie, fie somn prea mult

·      Fie neliniște, fie comportament încetinit

·      Oboseală sau pierdere de energie

·      Sentimente de inutilitate sau de vinovăție excesivă sau inadecvată

·      Scăderea capacității de gândire sau de concentrare sau indecizie

·      Gândirea, planificarea sau încercarea de sinucidere

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referinte:

Bipolar Disorder, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra035354

Bipolar disorder, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/

Bipolar Disorder, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673602074500

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala