Arterioscleroza și ateroscleroza sunt uneori folosite pentru a însemna același lucru, dar există o diferență între cei doi termeni.

Arterioscleroza apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți de la inimă la restul corpului (arterele) devin groase și rigide – uneori restricționând fluxul sanguin către organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice. Dar, în timp, pereții arterelor se pot întări, o afecțiune numită în mod obișnuit întărirea arterelor.

Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroză.

Ateroscleroza este acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Această acumulare se numește placă. Placa poate determina îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. Placa poate, de asemenea, să spargă, ducând la un cheag de sânge.

Deși ateroscleroza este adesea considerată o problemă a inimii, poate afecta arterele oriunde în corp. Ateroscleroza poate fi tratată. Un stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Simptome:

Ateroscleroza ușoară, de obicei, nu are niciun simptom. Simptomele aterosclerozei nu apar de obicei până când o arteră este atât de îngustată sau înfundată încât nu poate furniza suficient sânge organelor și țesuturilor. Uneori, un cheag de sânge blochează complet fluxul de sânge. Cheagul se poate rupe și poate declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Simptomele de ateroscleroză moderată până la severă depind de arterele afectate, astfel:

·      Dacă aveți ateroscleroză în arterele inimii, este posibil să aveți dureri în piept sau presiune (angină).

·      Dacă aveți ateroscleroză în arterele care duc la creier, este posibil să aveți amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul brațelor sau picioarelor, dificultăți de vorbire sau vorbire greșită, pierderea temporară a vederii la un ochi sau mușchii căzuți pe față. Acestea semnalează un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Netratat, un AIT poate duce la un accident vascular cerebral.

·      Dacă aveți ateroscleroză în arterele din brațe și picioare, este posibil să aveți simptome ale bolii arterelor periferice, cum ar fi dureri de picioare la mers (claudicație) sau scăderea tensiunii arteriale la un membru afectat.

·      Dacă aveți ateroscleroză în arterele care duc la rinichi, puteți dezvolta hipertensiune arterială sau insuficiență renală. Când trebuie să mergi la medicDacă credeți că aveți ateroscleroză, discutați cu medicul dumneavoastră. De asemenea, acordați atenție simptomelor precoce cauzate de lipsa fluxului sanguin, cum ar fi durerea în piept (angina pectorală), durerea de picioare sau amorțeală.

Diagnosticul și tratamentul precoce pot împiedica agravarea aterosclerozei și pot preveni un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o altă urgență medicală.

Cauze:

Ateroscleroza este o boală care se agravează încet, care poate începe încă din copilărie. Cauza exactă este necunoscută. Poate începe cu deteriorarea sau vătămarea stratului interior al unei artere.

·      Tensiune arterială crescută

·      Colesterol ridicat

·      Trigliceride mari, un tip de grăsime (lipidă) din sânge

·      Fumatul sau mestecatul tutunului

·      Diabet

·      Rezistenta la insulina

·      Obezitatea

·      Inflamație dintr-o cauză necunoscută sau din boli precum artrita, lupusul, psoriazisul sau boala inflamatorie intestinală

Odată ce peretele interior al unei artere este deteriorat, celulele sanguine și alte substanțe se pot aduna la locul leziunii și se pot acumula în căptușeala interioară a arterei. În timp, grăsimile, colesterolul și alte substanțe se adună și pe pereții interiori ai arterelor inimii. Această acumulare se numește placă.

Placa poate determina îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. Placa poate, de asemenea, să spargă, ducând la un cheag de sânge.

Factori de risc:

Întărirea arterelor are loc în timp. Îmbătrânirea este un factor de risc pentru ateroscleroză. Alte lucruri care pot crește riscul de ateroscleroză includ:

·      Un istoric familial de boli cardiace precoce

·      Dietă nesănătoasă

·      Diabet

·      Tensiune arterială crescută

·      Colesterol ridicat

·      Niveluri ridicate de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației

·      Lipsa de exercitiu

·      Obezitatea

·      Apnee de somn

·      Fumatul și alte consumuri de tutun

Complicațiile aterosclerozei: depind de ce artere sunt îngustate sau blocate.

·      Boală arterială coronariană. Când ateroscleroza îngustează arterele din apropierea inimii dumneavoastră, puteți dezvolta o boală coronariană, care poate provoca dureri în piept (angină), un atac de cord sau insuficiență cardiacă.

·      Boala arterei carotide. Când ateroscleroza îngustează arterele din apropierea creierului dvs., puteți dezvolta boala arterei carotide. Acest lucru poate provoca un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral.

·      Boala arterelor periferice. Când ateroscleroza îngustează arterele din brațe sau picioare, puteți dezvolta probleme de flux sanguin la nivelul brațelor și picioarelor numite boală arterială periferică. Acest lucru vă poate face mai puțin sensibil la căldură și frig, crescând riscul de arsuri sau degerături. Rareori, lipsa fluxului de sânge către brațe sau picioare poate provoca moartea țesuturilor (gangrenă).

·      Anevrisme. Ateroscleroza poate provoca și anevrisme, o complicație gravă care poate apărea oriunde în corp. Majoritatea persoanelor cu anevrisme nu au simptome. Durerea și pulsația în zona unui anevrism pot apărea și reprezintă o urgență medicală. Dacă un anevrism izbucnește, poate provoca sângerări care pun viața în pericol în interiorul corpului.

·      Boala cronică de rinichi. Ateroscleroza poate determina îngustarea arterelor care duc la rinichi. Îngustarea acestor artere împiedică suficient sânge bogat în oxigen să ajungă la rinichi. Rinichii au nevoie de un flux sanguin suficient pentru a ajuta la filtrarea deșeurilor și pentru a elimina excesul de lichide.

Măsuri de prevenție:

Aceleași modificări ale stilului de viață sănătos recomandate pentru tratarea aterosclerozei ajută și la prevenirea acesteia. Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la menținerea sănătoasă a arterelor:

·      Renunțarea la fumat

·      Mananca alimente sanatoase

·      Facand exercitii fizice regulat

·      Menținerea unei greutăți sănătoase

·      Verificarea și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase

·      Verificarea și menținerea nivelului sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Arteriosclerosis / atherosclerosis, https://www.mayoclinic.org/

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala