Este criză în sistemul medical din țara noastră! Asociațiile de pacienți spun că din spitale lipsesc medicamente vitale și materiale sanitare. Pe de altă parte, și criza din energie se resimte destul de mult. Spre exemplu, la Spitalul Universitar ultima factură la electricitate este de trei ori mai mare decât cea de anul trecut. Și la Spitalul Matei Balș costurile sunt mai mari acum.

Situația este critică în sistemul medical. Pacienții atrag atenția că din mai multe spitale lipsesc în acest moment medicamente vitale pentru bolnavii cronici. De asemenea, vorbim și despre o lipsă a materialelor sanitare cum ar fi, spre exemplu, echipamentele de protecție, pansamente sau catetere. 

Pe de altă parte, managerii atrag atenția că facturile sunt mult mai mari în această perioadă. Spre exemplu, la Spitalul Universitar din Capitală ultima factură la electricitate este de trei ori mai mare față de cea de anul trecut, respectiv de peste 1,3 milioane de lei. 

Și la Spitalul bucureștean Matei Balș costurile sunt mai mari cu 30 sau chiar 40 de procente. La Spitalul Bagdasar Arseni, conducerea spune că a demarat negocierile cu furnizorul de energie pentru a obține o ofertă mai bună.

Practic, observăm că această criză din energie poate avea consecințe grave dacă vorbim despre banii alocați pentru medicamente. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila dădea și el un exemplu și spunea că dacă aceste costuri cu utilitățile cresc de la 5 la 15%, atunci managerii ar putea fi nevoiți să taie din altă parte. 

În acest moment, spitalele beneficiază de un preț plafonat de 1leu/kWh, însă spune ministrul că se vor căuta soluții suplimentare pentru a sprijinii spitalele.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala