Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) este una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare, cu o prevalență globală de aproximativ 2,5% la adulți.  Există adesea în paralel cu alte afecțiuni psihiatrice și fizice, dintre care unele au fost legate de un risc crescut de boli cardiovasculare (CVD). Dar dacă ADHD este asociat în mod independent cu boli cardiovasculare generale și specifice nu a primit atât de multă atenție în trecut.

Adulții cu ADHD prezintă un risc mai mare de a dezvolta o serie de boli cardiovasculare decât cei fără această afecțiune, potrivit unui studiu observațional amplu condus de cercetătorii de la Karolinska Institutet și de la Universitatea Örebro. Cercetătorii spun că descoperirile, publicate în revista World Psychiatry, subliniază necesitatea monitorizării sănătății cardiovasculare la persoanele cu ADHD.

În studiul actual, cercetătorii au încercat să demaște corelația dintre ADHD și aproximativ 20 de boli cardiovasculare diferite atunci când sunt separate de alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, fumatul, problemele de somn și tulburările mentale.

Descoperirile se bazează pe datele registrului național de peste cinci milioane de adulți suedezi, inclusiv aproximativ 37.000 de persoane cu ADHD. După o medie de 11,8 ani de urmărire, 38% dintre persoanele cu ADHD au avut cel puțin un diagnostic de boală cardiovasculară, comparativ cu 24% dintre cei fără ADHD.

Riscul de două ori mai mare

Riscurile au fost crescute pentru toate tipurile de boli cardiovasculare și mai ales mari pentru stopul cardiac, accidentul vascular cerebral hemoragic și bolile vasculare periferice. Asocierea a fost ceva mai puternică la bărbați decât la femei. Unele comorbidități psihiatrice, în special tulburările de alimentație și consumul de substanțe, au crescut semnificativ riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu ADHD.

Tratamentul cu stimulente și alte medicamente psihiatrice, cum ar fi antidepresivele și medicamentele care reduc anxietatea, nu au afectat în mod semnificativ asocierea dintre ADHD și bolile cardiovasculare.

Cercetătorii notează că, din cauza naturii observaționale a studiului, rezultatele nu pot stabili o relație cauzală. Cercetătorii notează că studiul are unele limitări, inclusiv o lipsă de date cu privire la anumiți factori legați de stilul de viață, cum ar fi dieta și activitatea fizică, care ar putea afecta asocierea.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:www.medicalxpress.com

Crimlisk, H., & Nicoll, T. (2020). ADHD in adults.
https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/adhd-in-adults
Katzman, M. A.,et al.(2017). Adult ADHD and comorbid disorders: Clinical implications of a dimensional approach.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567978/
Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). (2020).
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/index.html
Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) – Mayo Clinic Website
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala