Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare mentală care include o serie de simptome, dificil de diagnosticat în rândul adulților. Dificultatea de a menține atenția, hiperactivitatea și comportamentul impulsive sunt simptomele dominante ale acestei patologii. Aparut în rândul adulților, ADHD poate conduce la relații instabile, rezultate proaste la locul de muncă sau nivel de performanță scăzut, stimă de sine scăzută, precum și alte probleme.

În general, personalul medical diagnostichează ADHD în copilărie, însă există multe cazuri de ADHD nou diagnosticate în rândul adulților.

Potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie (ADAA), 60% dintre copiii cu ADHD din Statele Unite devin adulți cu ADHD. De asemenea, s-a remarcat că mai puțin de 20% dintre adulții cu ADHD primesc un diagnostic sau tratament, și aproximativ un sfert dintre acești adulți apelează la ajutor medical de specialitate.

Simptome:

Simptomele apărute la adult pot fi mai puțin clare comparativ cu cele manifestate la copii.

Hiperactivitatea poate fi diminuată, aceștia confruntându-se mai des cu impulsivitate, neliniște și incapacitatea de a menține atenția.

Simptomele dominante la adulți pot include:

  • impulsivitate, toleranța scazută la frustrare,
  • dificultăți de management al stresului,
  • dezorganizare și dificultăți în a prioritiza, planificare defectuoasă,
  • dificultăți în a se concentra pe un anumit lucru,
  • dificultăți în a efectua mai multe activități în acelați timp,
  • neliniște și agitație.

Ce reprezintă comportamentul obișnuit și ce reprezintă ADHD?

Pe parcursul vieții, aproape orice persoană experimentează simptome ale ADHD. Dacă problemele sunt recente sau au apărut numai ocazional în trecut, probabil nu este vorba despre ADHD. Acesta este diagnosticat numai în momentul în care simptomele sunt suficient de severe pentru a cauza probleme trenante în mai multe dintre aspectele vieții unei persoane. Aceste simptome persistente pot fi identificate chiar din frageda copilărie.

Cum se pune diagnosticul de ADHD?

Diagnosticul de ADHD la adulți poate fi dificil, deoarece o parte dintre simptomele tipice sunt similar celor cauzate de alte afecțiuni, precum anxietatea sau tulburările de dispoziție. La acest lucru se adaugă faptul ca mulți dintre adulții cu ADHD au cel puțin încă o tulburare mentală, precum depresia sau anxietatea.

Bazându-se pe simptomele pacientului, doctorul va decide în care tip de ADHD se încadrează:
– predominant cu deficit de atenție – pacientul va avea dificultăți în a duce la bun sfârșit diferite sarcini, în a fi atent la detalii, în a urma instrucțiuni; de asemenea, acești pacienți sunt ușor de distras;
– predominant hiperactiv-impulsiv – pacientul vorbește mult, se simte permanent energic și are dificultăți în a-și aștepta rândul
– combinate – posedă trăsături ale ambelor tipuri
Diagnosticul de ADHD la adulți se stabilește în baza a cel puțin 5 criterii dintre cele ce urmează, pe o perioada de cel puțin 6 luni.

ADHD predominant cu deficit de atenție

– dificultăți în a acorda atenție detaliilor sau săvârșirea greșelilor din cauza nepăsării în ceea ce privește munca sau alte activități,
– dificultăți în a acorda atenție diferitelor sarcini sau activități,
– incapacitatea de a asculta atunci când cineva îi vorbește direct,
– incapacitatea de a termina sarcini de lucru,
– dificultăți de organizare,
– evitarea sarcinilor care presupun eforturi mentale prelungite,
– pierderea lucrurilor esențiale pentru desfășurarea anumitor activități,

– usor de distras.

Riscul de ADHD poate crește dacă pacientul are rude de sânge, precum parinții sau frații/surorile cu ADHD sau alte tulburări mentale; mama a fumat sau a consumat alcool sau droguri pe parcursul sarcinii; în copilarie, pacientul a fost expus unor toxine; pacientul s-a nascut prematur.

Doctorii pot pune diagnosticul de ADHD dacă o persoană experimentează suficiente dintre simptomele regăsite în DSM-5.
Odată pus diagnosticul de ADHD, doctorii pot lucra cu pacienții suferinzi de ADHD pentru a-i ajuta să-și managerieze și trateze simptomele.

Tulburări mentale ce pot coexista cu ADHD

Deși ADHD nu este cauza altor tulburări psihologice sau de dezvoltare, acestea pot coexista alături de ADHD, lucru care conduce la dificultăți în a alege tratamentul.

– tulburarile de dispoziție (depresie, tulburare bipolară, etc),

– tulburări legate de anxietate,

– alte tulburări din spectrul psihiatric (tulburări de personalitate).

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie
Crimlisk, H., & Nicoll, T. (2020). ADHD in adults.
https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/adhd-in-adults
Katzman, M. A.,et al.(2017). Adult ADHD and comorbid disorders: Clinical implications of a dimensional approach.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567978/
Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). (2020).
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/index.html
Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) – Mayo Clinic Website
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala