Adolescența este o perioadă caracterizată de multe deciziilor iraționale, impulsive, fără a ține cont de consecințele care pot urma. Drept urmare, este o perioadă în care mulți adolescenți încearcă pentru prima dată alcoolul și mai nou drogurile.

Numărul adolescenților consumatori de alcool și droguri a crescut iar vârsta de debut a consumului în rândul adolescenților a scăzut alarmant. Acest fapt nu poate sa rămână fără urmări asupra sănătății lor, în special a creierului încă în dezvoltare, producând schimbări semnificative neurologice cu impact asupra personalității sale și a dezvoltării ulterioare.

” În calitate de părinți și educatori, este esențial să descoperim rădăcina consumului de droguri la adolescenți și adulții tineri, de îndată ce acesta începe să apară. Pentru a preveni obiceiurile de a consuma droguri adânc înrădăcinate mai târziu în viața copiilor, trebuie să luăm măsuri acum. Trebuie să punem întrebări. Trebuie să înțelegem problema. Iar primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să analizați situația. La fel ca în cazul tuturor patologiilor, daca vorbim de un consum de droguri deja instituit în rândul adolescenților nu începem prin a trata efectul! Cauza determinantă este elemental primordial. Factorul declanșator al acestui consum (cauza) este esențial în evaluarea și tratarea acestui consum, prevenind astfel recăderile. ”  Psihoterapeut Aida Ivan

Principalele motive a consumului de droguri în rândul adolescenților:

  • Pentru a se integra într-un grup social: Mulți adolescenți consumă droguri „pentru că alții o fac” – sau cred că alții o fac – și se tem să nu fie acceptați într-un cerc social care include colegii consumatori de droguri.
  • Să se simtă bine: Drogurile influențează neurochimia creierului pentru a produce senzațiile de plăcere. Unii adolescenți suferă de depresie, anxietate socială, tulburări legate de stres și durere fizică. Consumul de droguri poate fi o încercare de a reduce aceste sentimente de suferință. Stresul joacă un rol semnificativ în debutul și menținerea consumului de droguri, cu rol important în episoadele de recădere (revenirea la consumul de droguri) pentru cei care se recuperează după o dependență.
  • Pentru a experimenta: Adolescenții sunt adesea motivați să caute experiențe noi, în special pe acelea pe care le percep ca fiind palpitante sau îndrăznețe.
  • Conflicte acasă: Adolescenții cu părinți prea autoritari sau stricți sau, dimpotrivă, neglijenți si absenți sunt mai predispusi la consum de droguri timpuriu.
  • Lipsa educației: Unii adolescenți și adulți tineri cresc crezând că a consuma droguri este normal. Muzicienii lor preferați cântă despre asta, filmele îl fac glamour, reclamele TV îl vând. Mulți nu înțeleg consecințele consumului de droguri. Așadar, aceștia au nevoie de o educație adecvată, ore de consiliere. Au nevoie de cineva care să le spună adevărul despre droguri și alcool.
  • Istoric traumatic

Ce putem face?

Pentru a preveni consumul de droguri la copii și adolescenți putem acționa în școli prin: 

  1. Consilierea părinților despre:
  • tipuri de droguri, 
  • cum sa îți dai seama când copilul a consumat,
  • discuții părinți-copii. 
  1. Educarea și consilierea copiilor despre:
  • influența grupului, 
  • creșterea stimei de sine, 
  • rezolvarea conflictelor interne și a celor cu părinții, colegii etc.

Încă de la debutul perioadei adolescenței părinții au un rol primordial, ”Copii mici probleme mici, copii mari, probleme mari”. Un adolescent indiferent de tipologia de personalitatea individual dezvoltată necesită mai multă atenție. Are nevoie de timp pentru a-și explica sentimentele, trăirile, iar rolul părintelui este să asculte și să îndrume adolescentul, nu doar să aplice pedepse. Adolescenții au nevoie de discuții, explicații iar un părinte indisponibil sau autoritar nu va face nimic altceva decât să construiască o barieră. Părintele unui adolescent ar trebui să se aștepte la schimbari de reacții din partea acestuia. Schimbări cum ar fi: proteste sau alte trucuri, printre care și minciuni sau evitarea răspunsului. Solicitarea unui consult de specialitate nu este greșit, fiind chiar indicat. Consultul unui medic psihoterapeut este benefic în înțelegearea acestei perioade, prevenirea și chiar tratarea anumitor vicii.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala