Cancerul de col uterin poate deveni istorie?

La 13 septembrie, în cadrul reuniunii sale anuale a Comitetului Regional de la Tel Aviv, OMS/Europa a solicitat celor 53 de state membre ale sale, din întreaga Europă și Asia Centrală, să aprobe o foaie de parcurs pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în regiune.

În fiecare an, în regiunea europeană mai mult de 66.000 de femei sunt nou diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30.000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită.

La nivelul regiunii, proporția cazurilor invazive de cancer de col uterin detectate într-un stadiu incipient variază considerabil de la 35% la peste 80%, în funcție de țară. Ratele de supraviețuire pe cinci ani variază între 54% și 80%.

Ambițiile OMS

„Foaia de parcurs pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în regiunea europeană a OMS 2022-2030” prezintă principiile de bază, schimbările strategice și acțiunile prioritare pentru a ghida statele membre în atingerea obiectivelor pentru 2030 – „obiectivele 90-70-90” – stabilite de Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin:

  • 90% dintre fetele vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani
  • 70% dintre femei au fost testate cu ajutorul unui test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani
  • 90% dintre femeile identificate cu boala cervicală primesc tratament (90% dintre femeile cu precancer tratate și 90% dintre femeile cu cancer invaziv gestionate).

Astfel prin respectarea programelor de vaccinare împotriva papilomavirusului uman (HPV), screening organizat și tratament de calitate, putem preveni și trata cancerul de col uterin.

„În calitate de ginecolog care a tratat femeile cu cancer de col uterin, am asistat la teama pe care oamenii o experimentează de un cancer care crește în corpul cuiva. Cu toate acestea, cancerul de col uterin poate fi prevenit. Nicio femeie nu ar trebui să moară din cauza ei”, a declarat dr. Nino Berdzuli, director programe de sănătate rurală la OMS/Europa.

Vaccinul HPV

  • previne cancerul de col uterin prin protejarea împotriva celor mai frecvente tipuri de HPV, care provoacă 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin.
  • recomandată la 9-14 ani

Programe naționale de screening organizate

  • asigură furnizarea tuturor serviciilor necesare – de la depistarea și diagnosticarea precoce, până la tratament și îngrijire ulterioară

„Vaccinarea împotriva HPV și programele naționale de screening combinate cu campanii puternice de conștientizare și implicare a comunității, formarea adecvată a capacității forței de muncă din domeniul sănătății și inovarea pentru a produce soluții locale la provocările locale sunt mijloacele noastre de eliminare a cancerului de col uterin”, a declarat dr. Berdzuli. „Vaccinarea împotriva HPV și screeningul pentru cancerul de col uterin au fost desemnate drept „intervenții best-buy” cu randamente imediate ale investițiilor. Acestea reduc semnificativ bolile și decesele care pot fi evitate, precum și nevoia de tratamente costisitoare care au efecte secundare grave asupra sănătății.”

Unele țări din regiunea europeană sunt deja foarte avansate pe calea eliminării acestei patologii. Alții abia pornesc în această călătorie importantă. Printre țările care au obținut un succes real se numără Regatul Unit, Suedia si Uzbekistan.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:

www.who.int

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala