Cu toții ne confruntăm ocazional cu o stare de somnolență diurnă, în special ca o consecință a dereglării programului obișnuit de somn, sau în timpul perioadelor mai stresante.

Discutăm zilnic despre alimentația sănătoasă însă prea puțin de impactul somnului asupra sănătății și ce măsuri putem lua pentru a crește calitatea somnului.

De ce este atât de important să avem un somn odihnitor în fiecare noapte?

Somnul la fel ca alimentația reprezintă un element esențial pentru a ne păstra sănătatea întregului organism. Însă, din păcate, din dorința de a ne îndeplini sarcinile unei zile obișnuite ne privăm organismul de aceste lucruri atât de importante. Suntem foarte stricți cu orele de somn sau când vorbim de alimentație în cazul copiilor. Uităm însă că alimentația și somnul sunt importante și în cazul adulților, având un impact considerabil asupra stării generale de sănătate.

Somnul este o funcție esențială care permite organismului să se regenereze, astfel încât, în timpul zilei să fim activi și sănătoși. Un somn sănătos este necesar pentru toate funcțiile organismului și pentru menținerea unei stări cât mai bune de sănătate. Un adult sănătos are nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a putea funcționa corect.

Măsuri simple pentru a adormi mai rapid și mai bine :

Igiena somnului se referă la toate activitățile pe care le facem în perioada dinaintea somnului (ultimele ore dinainte de a ne culca), dar chiar și unele activități din timpul zilei care ar putea influența felul în care dormim.

1. Stabilirea unui program, o rutină zilnică

Orele de somn ar trebui respectate zilnic. Corpul are propriul său sistem de reglementare numit ritm circadian. Acest ceas intern îi indică corpului să se simtă energic în timpul zilei și somnoros seara.

2. Stabiliți o serie de activități relaxante care să constituie ritualul premergator somnului (baie calda, o gustare ușoară, un masaj sau cateva minute de citit)

– Evitați consumul de băuturi care conțin zahăr alcool și cofeină seara;

– Evitați consumul de alimente într-o cantitate mare sau alimente ce necesită un timp mare de digerare (pește, ciuperci și carne).

3. Evitați să executați programe de exerciții fizice dificile cu 6 ore înainte de ora de culcare

Exercițiul fizic regulat este important, însă încercați să îl programați la ore matinale.

– Nu folosiți dispozitivele electronice înainte de culcare;

– Încercați să îndepărtați gândurile care vă îngrijorează;

– Încheiați lucrul cu cel puțin o oră înainte de somn și încercați pe cât posibil să nu lucrați în spațiul destinat odihnei;

– Creați în dormitor o atmosferă liniștită, întunecată și puțin răcoroasă:

             – Reducerea temperaturii mai puțin de 25 grade Celsius,

             – Reduce nivelul luminii ambientale cu cel puțin 30 minute înainte de somn,

             – Calitatea aerului și mirosul elemente importante pentru un somn odihnitor,

             – Reducerea dezordinii vizuale.

La prima vedere par a fi sfaturi cunoscute, banale, dar câți dintre noi le respectăm?

Insomnia sau programul inadecvat de somn din diverse motive, în timp, determină afecțiuni serioase, cu un impact asupra stării noastre de sănătate atât fizic cât și mental.

Igiena somnului este un prim pas în combaterea problemelor de adormire dar și în îmbunătățire a calității somnului.

Atenție! În unele cazuri, insomnia poate fi semnul unei boli cronice, așa că dacă persistă, e necesar să mergeți la medic în vederea unui consult de specialitate și efectuarea unor investigații suplimentare.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala