De ce să te ferești în această toamnă?

De obicei toamna vine odată cu viroze, infecții respiratorii, pentru a ne apăra avem nevoie să pregătim organismul pentru a le ocoli sau a trece mai ușor prin acestea.

Zaharul, pe lângă faptul că bulversează metabolismul glucidic, sabotează imunitatea. De aceea, sunt recomandate fructele atunci când ai poftă de ceva dulce sau deserturile îndulcite cu miere, curmale, sirop de agave sau ștevie.

Majoritatea produselor ambalate conțin conservanți și aditivi care blochează metabolismul și provoacă sistemul de apărare uman.

”Adoptarea obiceiului de a consuma zilnic cel puțin o masă crudă care să conțină fructe sau legume este cheia spre o viață sănătoasă. Desigur, acest obicei trebuie susținut de 7-8 ore de somn în fiecare noapte și o hidratare corespunzătoare sezonului.” explică, Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

”Fructele de sezon sunt foarte valoroase, pentru că sunt cele mai bogate în vitamine și nutrienți, deoarece intervalul de la recoltare, până ajung pe masa noastră este scurt. Perele, struguri, prunele vin să coloreze și să îndulcească această toamnă capricioasă. Totuși doresc să atrag atenția persoanelor cu diabet zaharat să consume cantități mici din aceste fructe foarte dulci, în schimb aceștia se pot bucura de mere, gutui și superfructe.” agaugă medicul.

Afinele, cătina și fructele de pădure în general pot fi numite superfructe.

Beneficiile afinelor pentru sănătatea noastră este susținută de numeroase dovezi științifice. Afinele conțin un număr semnificativ de substanțe fitochimice și pigmenți antociani. Antocianinele din afine au cel mai important impact asupra sănătății. Studiile epidemiologice asociază consumul regulat, moderat de afine cu risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, precum și cu o îmbunătățire a menținerii greutății și a neuroprotecției. Printre cele mai importante aspecte benefice ale afinelor se numără acțiunile lor antiinflamatorii și antioxidante.

Cătina este un fruct valoros, multifunctional. Valoarea excepțională  provine din prezența antioxidanților (precum carotenoizi, tocoferoli, flavonoide, acid ascorbic) în cantități remarcabil de mari. Unii dintre principalii nutrienți, în special lipidele cu o compoziție echilibrată de acizi grași, contribuie la sănătatea consumatorilor. 

Fructele de pădure, în general, se remarcă prin compușii lor nutritivi, inclusiv minerale, vitamine, acizi grași, fibre alimentare, precum și o mare diversitate de compuși bioactivi. Acești compuși bioactivi au fost efecte protectoare împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, Alzheimer și alte tulburări, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Sigmaringen, Germania.

Fructele de goji au un potențial antioxidant ridicat care atenuează stresul oxidativ și oferă protecție organismului. Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de goji includ îmbunătățirea hemopoiezei, oferă protecție împotriva radiațiilor, procesului de îmbătrânire și a cancerului. Goji protejează sistemul imunitar, deci merită consumate în acest sezon.

Legume Brasiccaceae (fosta clasă  Crucifere) precum varză, brocoli, conopida, gulii, sfecla, hreanul sunt bogate în substanțe benefice, precum: vitamine, minerale, proteine, la carbohidrați și grăsimi. Vitamina A, vitamina C, acid folic și fibre, cu un conținut caloric scăzut. 

Broccoli, de exemplu este ”echipat” cu o substanță glucosinolat, care îndepărtează toxinele din plămâni și blochează  înmulțirea celulelor canceroase. De asemenea, sulforafanul (sintetizat la nivelul organismului din glucosinolat) are efect de îndepărtare a toxinelor din celulele pulmonare, eliminând compușii nocivi din agenții poluanți și fumul de țigară.

Alimentele care conțin Quercetina, un flavonoid  se găsește atât în ceapa, broccoli, cât și mere, fructe de pădure sau struguri. Quercetina este cunoscută pentru activitatea sa antioxidantă și proprietățile anti-alergice, stimularea sistemului imunitar, proprietățile antiinflamatorii. Aceste alimente pot fi utilizate eficient în afecțiuni precum astmul bronșic sau rinitele alergice. 

Super alimentele precum Ghimbirul și usturoiul pot fi utilizate în prevenție sau ca adjuvant în tratamentul bolilor înfecțioase de sezon.

Ghimbirul conține un compus chimic numit gingerol, care are rol antiinflamator și antitumoral. Desigur, această rădăcină are un gust puternic care nu te lasă indiferent. Ori îl iubești ori îl urăști.

Conform unui studiu recent realizat de o universitate din Mexic, usturoiul menține integritatea sistemului imunitar. Usturoiul îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar prin stimularea anumitor tipuri de celule, în principal leucocite (macrofage, limfocite, celule natural killer, celule dendritice și eozinofile).

Bibliografie:

Sursă PubMed

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala