Nu există niciun dubiu legat de faptul că o alimentație sănătoasă este indispensabilă pentru binele nostru general iar acest lucru se reflectă la exterior printr-o piele sănătoasă.

”Fie ca hrana sa-ți fie medicament și medicamentul hrană” Hipocrate

Pielea radioasă și strălucitoare și fără riduri reprezintă un obiectiv comun pentru multe femei dar și bărbați deopotrivă însă acest obiectiv este imposibil de atins acționând doar din exterior prin tratamente dermato-cosmetice sau intervenții chirurgicale. Ar trebui să fim la fel de atenți la ce introducem în corpul nostru precum suntem la ceea ce aplicăm din exterior.

Dietele fără lactoză, fără gluten sau fără zaharuri par a fi foarte stricte și cu siguranță nu toți oamenii au nevoie de regimuri stricte. Echilibrul reprezintă cheia unei diete sănătoase.

Principala regulă este: alimente bogate în antioxidanți. Și asta pentru că o cantitate mare de antioxidanți din piele și corp poate neutraliza radicalii liberi și astfel, poate preveni sau îngreuna evoluția cancerului de piele.

Idei de alimente pentru o piele sănătoasă

Asigură-te ăa cel puțin 60% din alimentația ta este formată din:

Peștele gras – Somnul, macroul, heringul reprezintă surse bogate în acizi grași și omega3, protein, zinc. Ajută la diminuarea inflamației celulelor pielii făcând pielea mai rezistentă mai ales la radiațiile UV ale soarelui

Fructe și legume – Antioxidanții din fructe și legume neutralizează daunele cauzate de radicalii liberi nocivi din piele. Tot ce mâncăm ne afectează (și) pielea. De aceea, este important să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată, fără excese și care să conțină cantități cât mai reduse de grăsimi trans și zaharuri. Există numeroase studii care atestă că vitaminele C (citrice, cereale, peste) și E, beta-carotenul (mango, spanac, cartofi dulci), licopenul (roșii), luteina (legume galbene și verde închis cu Frunze) oferă protecție împotriva deteriorării cauzate de razele UV.

– Legume crucifere (broccoli, conopida, varza)

– Nuci și semințe ajută la hidratarea pielii

– Semințe de floarea soarelui (vitamina E și acid linoleic)

– Nucile (antioxidanți, acizi grași esențiali, minerale)

– Ceaiul verde oferă protecție împotriva deteriorării cauzate de razele UV și reduc numărul liniilor fine și al vaselor de sânge vizibile.

– Ciocolata neagră- Îmbunătățește fluxul sanguine la nivelul pielii limitând deteriorarea acesteia.

Alimente de evitat: zahăr, carbohidrați rafinați, proteina animală în exces, sunt o parte din alimentele asociate frecvent cu îmbătrânirea prematură a pielii și acneea.

Tot ce mâncăm ne afectează (și) pielea. De aceea, este important să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată, fără excese și care să conțină cantități cât mai reduse de grăsimi trans și zaharuri.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bilbliografie:

The Beauty Bible, paula Begoun

The Skincare Bible, Anjali Mahto

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala