Este posibilă eliminarea epidemiei de variola maimuţei în Europa, au declarat marţi oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oficialii OMS se bazează pe încetinirea creșterii contaminărilor în multe state europene.

„Există semne timpurii încurajatoare, precum cele observate în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi în alte ţări, care indică faptul că epidemia ar putea încetini”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă.

Europa „merge în direcţia corectă”, a subliniat el. Cu toate acestea, „pentru a face progrese către eliminarea (epidemiei) în regiunea noastră, trebuie să ne intensificăm urgent eforturile”, a adăugat oficialul OMS.

În cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include Rusia şi ţări din Asia Centrală, au fost înregistrate peste 22.000 de cazuri în 43 de ţări, reprezentând mai mult de o treime din numărul global de infecţii.

Săptămâna trecută, OMS a raportat o reducere cu 21% a numărului de cazuri noi la nivel mondial, după patru săptămâni consecutive de creşteri.

Pentru a elimina circulaţia virusului în Europa, OMS recomandă menţinerea măsurilor de monitorizare, vaccinarea ţintită, identificarea cazurilor de contact şi angajamentul în rândul comunităţii bărbaţilor homosexuali, unde s-au înregistrat peste 90% din cazurile de variola maimuţei.

Kluge a citat exemplul Portugaliei, unde „în absenţa unei campanii de vaccinare depline, am reuşit să limităm creşterea numărului de cazuri prin schimbarea comportamentului şi a angajamentului în rândul comunităţilor”.

Având în vedere aprovizionarea limitată cu vaccinuri şi timpul necesar pentru ca acestea să îşi facă efectul, se pare că factori precum depistarea precoce, care conduce la autoizolarea timpurile a pacienţilor, şi schimbările comportamentale joacă un rol important, a declarat la rândul său Catherine Smallwood, un important oficial în cadrul OMS Europa.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala