De miercuri, România renunță la o mare parte din restricțiile impuse ca urmare a pandemiei COVID. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a enumerat restricțiile eliminate, dar a făcut și o serie de recomandări de viitor, în noul context.

– Utilizarea măștii in interior și exterior nu va mai fi obligatorie, dar nu însemnă că nu mai este necesară.

 -Nu vor mai exista limite în privința numărului de persoane sau a orarului. 

– Certificatul de localizare a călătoriilor în străinătate nu va mai fi solicitat.

 – La intrarea în România nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a precizat că ridicarea restricțiilor nu trebuie să echivaleze cu o renunțare la un comportament preventiv. Astfel, e indicată purtarea măștii în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi. De asemenea, se recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior.

„Le recomandăm oamenilor în continuare să se spele pe mâini. Recomandările sunt importante ca infectările să nu crească din nou. Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic. La persoanenl care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral,”a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala