De teama efectelor unui atac nuclear, românii au luat cu asalt farmaciile și caută iodură de potasiu. Cei mai mulți oameni cred că pastila îi poate proteja de radiații. În multe farmacii deja nu se găsește iod. Medicii atrag atenția că medicamentul poate avea efecte adverse grave dacă nu este administrat corect.

Războiul din Ucraina a stârnit un val de reacții privind un posibil atac nuclear, ce a determinat românii să ia cu asalt farmaciile pentru a achiziționa iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății atrage atenția asupra consumului acestui medicament și a problemelor de sănătate pe care le generează.

”Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.”, au declarat aceștia.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti