Esențială pentru buna funcționare a organismului, vitamina D joacă un rol important în imunitate. De aceea, este necesară suplimentarea în sezonul rece, când suntem expuși mai puțin la soare. În ce moment al zilei ar trebui să iei vitamina D? Ce tip de vitamina D ar trebui să alegi? Ce dozaj? Află răspunsurile din rândurile următoare.

Beneficiile vitaminei D

Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Beneficiile sale sunt numeroase și este deosebit de renumită pentru că joacă un rol în imunitate: ajută sistemul imunitar să facă față virusurilor.

Iarna, în general, ne lipsește vitamina D, deoarece soarele este cel care face posibilă sintetizarea acestei vitamine, cu zile mai scurte și lipsă de lumină, rata ei scade.

Vitamina D are și alte virtuți:

  • Ajută la absorbția calciului și a fosforului în intestin
  • Ajută la transportul calciului din intestine către oase și dinți
  • Ar ajuta la reducerea inflamației în cazul psoriazis
  • Joacă un rol în prevenirea diabetului
  • Ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare

Cum aleg vitamina D?

În farmacii sunt disponibile fiole de luat o dată pe lună, dar dacă concentrația lor de vitamina D este într-adevăr foarte mare, medicii recomandă în schimb să optezi pentru un aport zilnic de vitamina D mai degrabă decât pentru o doză care să fie luată o dată pe săptămână, pentru o mai bună asimilare.

Câtă vitamina D să luați?

  • Copil: minim 400 de unități internaționale (UI) pe zi
  • Adult: 1000 unități internaționale (UI) pe zi (dacă nu există patologii asociate)
  • Vârstnici: până la 2.000 de unități internaționale (UI) pe zi

Cum știu dacă am deficit de vitamina D?

Pentru a-ți cunoaște cu exactitate nivelul de vitamina D, pentru a fi conștient de o deficiență și pentru a defini ce doză de vitamina D ar trebui să iei în mod ideal, este posibil să faci un test de sânge (care nu este acoperit de asigurări)

Vitamina D poate fi luată sub diferite forme: fiole, picături, spray etc. Dar forma nu contează:

Când să iei vitamina D?

Vitamina D este adesea combinată cu o vitamină de iarnă și indiferent de vârsta pe care o avem, ar trebui să o luăm în mod regulat pe tot parcursul anului pentru a remedia deficiențele.

„Am avut tendința să spunem că ar trebui să luăm vitamina D seara, în special pentru a facilita fixarea pe oase… Cu toate acestea, indiferent de ora din zi, vitamina D va fi stocată în grăsime și va fi disponibilă când este nevoie”, explică dr. Alexia Jadot, potrivit Femme Actuelle.

Această vitamină este solubilă în grăsimi, de aceea este recomandat să o luați mai degrabă la masă decât pe stomacul gol, astfel încât să poată fi bine absorbită din alimentele care conțin grăsimi.

Vitamina D, nefiind „boosting”, spre deosebire de vitamina C , poate fi luată în orice moment al zilei: la micul dejun, prânz sau cină. „Nu te va împiedica să dormi deși termenul de „vitamina” este asociat cu energie!”, precizează medicul.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala