Medicul și cercetătorul Octavian Jurma susține, într-o postare pe Facebook, că tulpina Omicron a coronavirusului, confirmată deja în şase ţări europene, va ajunge și în țara noastră.

Specialistul consideră că noua tulpină va fi confirmată şi în România cel târziu în ianuarie.

„La capitolul statistică, România este are un profil epidemiologic foartea asemănător cu Africa de Sud. Avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator.

Probabilitatea că Omicorn să ajungă în România cu oacazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secventiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.

Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul sau fulminant pe radarul COVID-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.

Dacă însă Omicron va confirmă aceste îngrijorări, este foarte probabil că valul 5 va fi produs de o nouă tuplina, așa cum ne așteptăm și că va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa”, a transmis cercetătorul, pe Facebook.

Octavian Jurma susține că România se aseamănă cu țările din Africa în privința pandemiei.

„Statistica din Africa de Sud ne spune de asemenea că Omicron se răspândește rapid într-o țară în care majoritatea populației a trecut prin boală fără protecție vaccinală. Nu știm cum se comportă Omnicron într-o populație înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african nu european în privința vaccinării și a gestionării pandemiei.

Așadar pentru România este o certitudine că Omicorn este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinati și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați.

Având în vedere că cei trecuți prin boală dobândesc o imnitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm dacă am trecut prin boală și să ne facem boosterul dacă ne-am vaccinat.

Prin vaccinare putem transform catastrofă din valul 4 într-un triumf în față valului 5”, conchide expertul.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala