Îmbolnăvirea nu este exclusă în totalitate în urma imunizării, chiar dacă eficacitatea vaccinurilor este ridicată, mai ales în acest val 4, provocat de tulpina Delta, mult mai contagioasă. Primele răspunsuri despre numărul crescut de îmbolnăviri în rândul celor deja vaccinați împotriva COVID-19 au fost deja date de cercetători. Pe măsură ce tulpina Delta este prezentă în toată lumea și a provocat un nou val, mult mai agresiv și mai puternic în cele mai multe țări, au crescut și infectările în rândul persoanelor nevaccinate, dar și al celor imunizate.

 

Cercetătorii britanici au făcut lista scurtă a factorilor care cresc considerabil riscul de infectare a celor vaccinați, chiar dacă sunt protejați deja împotriva îmbolnăvirii. Important este faptul că nu este valabil pentru toate persoanele vaccinate, ci numai în cazul celor care întrunesc cele patru condiții descoperite de specialiștii din Marea Britanie.

La două săptămâni după a doua doză de vaccin COVID-19, protecția pentru cei imunizați va fi la cel mai înalt nivel, este concluzia cercetătorilor britanici. Astfel că, dacă cineva se infectează după aceste două săptămâni, este vorba despre o așa-zisă „infecție descoperită”. Infecțiile descoperite sunt similare cu cele obișnuite cu COVID-19 la persoanele nevaccinate, cu câteva diferențe.

La ce trebuie să fie atenți cei care contractează boala după vaccinare

Cele mai frecvente cinci simptome ale unei infecții „descoperite” sunt: durerea de cap, rinoreea (secreții nazale – n.red.), strănutul, durerea în gât și pierderea mirosului.

Unele din aceste simptome sunt la fel ca cele pe care le au și persoanele care nu au fost vaccinate. 

Dacă o persoană nu s-a imunizat împotriva COVID-19, trei din cele mai frecvente simptome de boală sunt, de asemenea, durerile de cap, durerile în gât și curgerea nasului.

Specialiștii din Marea Britanie au descoperit că o persoană din 500 se infectează cu SARS-CoV-2 chiar dacă a fost vaccinată, scrie theconversation.com, potrivit realitatea.net. Cercetările arată că 0,2% din populație suferă o infecție „descoperită” chiar dacă a fost complet vaccinată. Nu este vorba însă de toată lumea. Doar anumite persoane vor fi vulnerabile în continuare la SARS-CoV-2.

Care sunt factorii ce influențează protecția oferită de vaccinarea împotriva COVID-19

Potrivit concluziilor mai multor studii desfășurate în ultimul an, de la începerea vaccinării anti-COVID-19 în noiembrie-decembrie 2020, există patru factori importanți ce par să influențeze cu adevărat protecția oferită de imunizare. 

1. Tipul vaccinului anti-COVID-19 

Cât de mare este riscul ca cineva care a fost vaccinat deja să se infecteze cu coronavirus depinde de tipul serului care i-a fost administrat, potrivit concluziilor studiilor din ultimele luni.

De exemplu, studiile clinice au arătat că vaccinul Moderna a redus riscul unei infecții simptomatice cu 94%, în timp ce serul produs de Pfizer a redus acest risc cu 95%.

Vaccinul Johnson&Johnson a redus riscul cu 66%, iar AstraZeneca cu 70%, cu toate că alte date arată că AstraZeneca ar ajunge la un procent de 81% dacă se lasă un decalaj mai mare între doze.

2. Timpul ce a trecut de la vaccinarea completă

Anticorpii obținuți atât prin îmbolnăvire, cât și prin vaccinare, se reduc pe măsură ce trece timpul. De altfel, mai multe state au început deja să administreze cea de-a treia doză anumitor categorii de persoane, predominant celor cu boli imunitare.

De exemplu, un studiu făcut de specialiștii din Israel a relevat că protecția oferită de vaccinul Pfizer scade după șase luni de la imunizare.

3. Variantele virusului – cât de agresivă este

Evoluția bolii depinde și de varianta cu care v-ați infectat. Eficacitatea vaccinurilor aprobate a fost calculată prin testarea împotriva formei originale a coronavirusului. De atunci au apărut mai multe mutații ce au avut deja un impact semnificativ.

Datele puse la dispoziție de sistemul de sănătate publică din Marea Britanie arată că, în fața variantei Delta, eficacitatea vaccinului Pfizer scade până la 88%. Aceasta continuă să scadă pe măsură ce trece timpul.

Pfizer oferă o protecție de 77% la 5-6 luni după administrarea celei de-a doua doze Pfizer.

4. Sistemul imunitar al persoanelor vaccinate anti-COVID-19

Riscul de a te infecta după ce ai fost deja vaccinat depinde de sistemul imunitar al fiecărei persoane, dar și de alți factori specifici, cum ar fi cât de expus sunteți la virus, fapt determinat, de exemplu, de locul de muncă.

Sistemul imunitar devine, de obicei, mai slăbit pe măsură ce înaintăm în vârstă. Problemele medicale pot afecta, de asemenea, răspunsul imun la vaccinare.

Vârstnicii și oamenii cu sistem imunitar compromis pot avea, drept urmare, niveluri mai scăzute ale nivelului de anticorpi generat de vaccin, astfel că se pot infecta mai ușor după vaccinarea anti-COVID-19.

În același timp, pe lângă acești factori care cresc posibilitatea de a te infecta mai repede chiar și după vaccinare, persoanele vaccinate au un risc considerabil mai mic de a dezvolta forme grave de COVID-19, cu internare, deci, implicit, au un risc mai scăzut de deces.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala