Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu cel anti-COVID, în brațe diferite, la medicul de familie. 

Medicul militar a precizat că măsurile anti-Covid (masca, distanțarea socială și evitarea zonelor aglomerate) sunt utile și pentru a ne proteja de gripă.

”Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a precizat medicul luni seară, potrivit realitatea.net

Gheorghiță a precizat că persoanelor vulnerabile le sunt recomandate în aceeași măsură ambele vaccinuri. Potrivit acestuia, aproximativ două milioane de doze de vaccin antigripal vor fi distribuite medicilor de familie. 

”Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și, din datele pe care le avem, se achiziționează circa două milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID, să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19”, a adăugat coordonatorul CNCAV. 

O persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă, a mai spus medicul militar. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala